I SVT:s Uppdrag granskning får vi också möta Thomas Morell på Sveriges Åkeriföretag. Morell är ytterst kritisk till det som är på väg att hända med trafikpolisen.Fotograf: SVT/Uppdrag granskning

MISSA INTE VECKANS UPPDRAG GRANSKNING

Polisforskare: ”Trafikpolisen har i princip slaktats”

I kvällens Uppdrag granskning beskriver SVT-reportrarna Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa den situation som råder inom trafikpolisen i Sverige. Och det är en dyster bild som målas upp, sett ur den seriösa vägtransportnäringens perspektiv.

I reportaget får vi bland annat möta tidningen Proffs reporter, Heidi Bodensjö. Vi får också veta att det var hennes artiklar i Proffs som blev startskottet för bland annat Här stannar Sverige. Och för den debatt som nu pågått sedan i november förra året.

Uppdrag granskning tar oss också  med ut till polisens kontrollplatser i Armsjön och på Långeberga. Vi får höra hur bland annat bilinspektörer och trafikpoliser ser på nuläget och på framtiden. 

Polisforskaren Stefan Holgersson beskriver nedmonteringen av svensk trafikpolis i hårda ordalag.
– Under de 18 år som jag har forskat, har trafikpolisen i princip slaktats, säger han till Uppdrag granskning. Ett uttalande som inrikesminister Anders Ygeman inte köper.
– Det menar jag är en felaktig beskrivning, försvarar sig Ygeman och lyfter upp de automatiserade kontrollerna som under de senaste åren har ökat i omfattning.

Uppdrag granskning tar ett djupare tag och lyfter alltså frågan om trafikpolisens framtid med våra ytterst ansvariga politiker. Man sätter därmed fingret på något som vi på tidningen Proffs uppfattar som en oerhört öm punkt inom såväl polisledningen som hos landets politiska etablissemang.

Anna Johannson, infrastrukturminister och Anders Ygeman verkar vara väl medvetna om läget. Men kan man ge några konkreta åtgärdsförslag?

Anna Johannson hänvisar, med all rätt, polisfrågorna till Ygeman. Hur han svarar, kan ni se i kväll, onsdag, på SVT1 och SVT Play där Uppdrag granskning sänds med start klockan 20.00.

I nästa nummer av papperstidningen, kan du läsa mer om polisens omorganisation. Vi har bland annat pratat med trafikpoliserna och med deras chefer.

Läs även:

En av fyra trafikpoliser borta – på fem år (SVT)

Proffs redaktör i Uppdrag granskning (PROFFS)

Dråpslag för branschen när trafikpolisen i region Syd flyttas över till lokalpolisen (PROFFS)

Har storindustrin kört upp kniven i strupen på våra politiker? (PROFFS)

Polisen – En självkannibaliserande organisation (PROFFS)

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-11-04 07:39
Kategori: Nyheter
Taggar: Heidi Bodensjö SVT Trafikpolisen Uppdrag granskning