Uppdrag granskning

Listar alla artiklar taggade med: Uppdrag granskning

SVT Västernorrland:

Olaglig Ikea-transport får kritik

SVT har publicerat ännu ett uppföljande inslag efter det halvtimmeslånga reportaget i Uppdrag granskning den 4 november. Den här gången sätter man fokus på Ikea, som SVT Västernorrland uppmärksammade i samband med att trafikpolisen i Sundsvall stoppade en transport som körde på uppdrag av möbeljätten och som visade sig vara olaglig.

MISSA INTE VECKANS UPPDRAG GRANSKNING

Polisforskare: ”Trafikpolisen har i princip slaktats”

I kvällens Uppdrag granskning beskriver SVT-reportrarna Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa den situation som råder inom trafikpolisen i Sverige. Och det är en dyster bild som målas upp, sett ur den seriösa vägtransportnäringens perspektiv.

Proffs redaktör i veckans Uppdrag granskning:

Lagens korta arm

Veckans avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" tar upp situationen inom trafikpolisen. Man belyser farorna med den olagliga trafiken och ställer detta i relation till den krympande organisationen som trafikpolisen utgör.

Girighetens fula tryne styr transporterna!

Under de senaste åren har den olagliga trafiken inom transportnäringen ökat dramatiskt. Det är flera aktörer i kedjan som åsidosätter gällande lagstiftning, och överträdelserna är omfattande. I förra veckans avsnitt av Uppdrag granskning visades en bild av de svenska transporterna som få människor utanför branschen känner till.

Är det intelligent att köpa transporter för 50 kronor milen?

SVT:s Uppdrag granskning, som handlade om hur utländska förare utnyttjas under slavliknande förhållanden, bekräftade det som de flesta i transportbranschen redan vet. Att stora delar av den svenska åkerinäringen riskerar att försvinna och att de ersättningar som åkerierna får för sina transporter är pressade till långt under lönsamhetsnivå.

Schenker i kvällens Uppdrag granskning:

Vi betalar 52 kronor per mil

Kvällens Uppdrag granskning på SVT1 handlar om underbetalda utländska chaufförer som kör vägtransporter i Sverige. I reportaget avslöjas bland annat hur mycket ? eller snarare hur lite ? några av landets största speditörer betalar sina transportörer.
Programmet lär innebära att exempelvis Schenker har ett digert arbete framför sig i att försöka återupprätta sin heder.

Upp till kamp för en sundare kontrollverksamhet

Transportstyrelsen har bråda tider efter att rejält ha hamnat i fokus och blåsväder i anledning av SVT:s avslöjande i "Uppdrag granskning" om att taxiförare som dömts för sex- och våldsbrott och fått sin taxilegitimation återkallad trots det fortsätter köra taxi. Informationen mellan Transportstyrelsen och taxibolagen har fungerat antingen inte alls eller helt undermåligt. Det är lätt att förstå att taxikunderna som trots att de anlitat så kallade "trygga taxibolag" känner sig besvikna över den bristfälliga ordningen.