Arbetsplatsen Vägen delas även av personbilister. Att lastbilar i mediasammanhang som ett kollektiv utmålas som potentiella "dödsmaskiner", menar Thomas Morell (SD) är dålig journalistik. Foto: Genrebild/Proffs/arkiv. Arbetsplatsen Vägen delas även av personbilister. Att lastbilar i mediasammanhang som ett kollektiv utmålas som potentiella "dödsmaskiner", menar Thomas Morell (SD) är dålig journalistik. Foto: Genrebild/Proffs/arkiv.

SVT balanserar på objektivitetens slaka lina

Måndagen den 21 augusti inträffade en svår olycka mellan Falköping och Skara där en lastbil och en personbil frontalkrockade. Fem personer i personbilen omkom i samband med olyckan. Polisen utreder olyckan och ännu har vi inte ett svar på vad som egentligen hände. ”Det hindrade emellertid inte SVT att sända ett inslag i Aktuellt dagen efter olyckan där de återigen målade upp lastbilarna som ett problem i trafiken”, skriver Thomas Morell (SD).

Thomas Morell fortsätter: Även om Aktuellt inte säger det rakt ut, finns en underton i inslaget att lastbilen var orsaken till att fem människor miste livet. För att stärka sin argumentation kallade SVT in Maria Kraft från Trafikverket och samtalet kretsade kring problemen med lastbilar.

Jag häpnar över inslagets låga kvalitet och fixeringen vid lastbilen som ett trafiksäkerhetsproblem. SVT visar ingen som helst hänsyn till den människa som lever vidare efter den tragiska olyckan.

I studion orerade journalisterna om de potentiella dödsmaskinerna som finns på våra vägar och att det minsann måste till åtgärder. Jag är den första att hålla med om att det finns förare som kör både fort och dåligt, men för den sakens skull kan SVT inte hänga ut ett helt förarkollektiv.

Mest osmakligt är att det i statlig nyhetsmedia förs en diskussion kring en olycka som ännu inte är utredd.

Det finns inte heller misstankar mot föraren av lastbilen. Vittnesuppgifter säger att personbilen kom över på fel sida av vägen vilket också styrks av medias bilder från olycksplatsen. Mycket talar sålunda för att lastbilen var på fel plats vid fel tillfälle och att lastbilsföraren gjorde vad han kunde för att undvika olyckan. En helt annan bild än den Aktuellt förmedlade.

Fakta och saklighet passar uppenbarligen inte in i SVT agenda med att svartmåla lastbilstrafiken. Det sägs inte rent ut att lastbilen orsakat olyckan utanför Skara, men inslaget är så utformat att tittarna kan få den bilden av olyckan.

Att SVT utan skrupler indirekt hänger ut en oskyldig människa i ett nationellt nyhetsprogram är urusel journalistik.

Jag kontaktade SVT och framförde mina synpunkter på programmet och att de skulle korrigera den bild de gett om olyckan. De lär väl knappast återkomma eftersom de uppenbart vill sätta bilden av att lastbilar är rullande dödsfällor på våra vägar.

Thomas Morell (SD)
Trafikpolitisk talesperson
Riksdagsledamot