"Regeringens förslag om kilometerskatt är tondövt och stötande", säger riksdagsledamot Niklas Wykman. Foto: Riksdagen. "Regeringens förslag om kilometerskatt är tondövt och stötande", säger riksdagsledamot Niklas Wykman. Foto: Riksdagen.

Regeringens förslag om kilometerskatt ett dråpslag för Sverige

Riksdagsledamot Niklas Wykman (M), skriver att regeringens förslag på en kilometerskatt riskerar bli ytterligare ett dråpslag för Sverige och att förslaget ska stoppas.

Han fortsätter: Känner du också att allt blivit dyrt på sistone? Att tanka och betala elräkningen är dyrt i sig självt, men det gör också nästan allt annat dyrare också. Maten har inte cyklat till butiken eller vuxit på friland under vinter.

Men Socialdemokraterna har inte fått nog. Länge har de försökt att införa en skatt på avstånd – en kilometerskatt. Nu har regeringens utredning precis presenterat förslag på en sådan skatt för lastbilar.

Att beskatta avstånd är dåligt för Sverige. Det kommer bli en kraftig prispress uppåt, inte minst för service och butiker på landsbygden.

Med en kilometerskatt kommer vi också att förlora arbetstillfällen och export. Sverige har stora avstånd och med en kilometerskatt bestraffar vi oss själva. Såväl svenska hushåll som miljön är förlorare på att produktion och jobb flyttar utomlands.

Att regeringen i rådande läge, när åkerier och transportföretag larmar om kris och konkurser, förbereder att införa en ny skatt som slår med precision mot just den branschen är inte bara tondövt. Det är stötande.

Frågan om att införa en kilometerskatt ska bort från den politiska dagordningen omedelbart. Sverige är ett bättre land utan en skatt på avstånd.

Riksdagsledamot Niklas Wyman, Moderaterna