DEBATTARTIKEL
Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

En tom stol på lördag betyder ”walk over”

Har du den minsta lilla möjlighet - kom då till Ljungby på lördag och visa att du bryr dig om din bransch. Det är inte speciellt ofta du har chansen att träffa den klick människor som sitter på makten att avgöra din framtid.

Nu bereder Truckers International Association, TIA, dig den möjligheten, något som vi på tidningen sponsrar och som vi hoppas uppskattas av dig och dina kollegor.
Om en enda stol gapar tom i debattlokalen på lördag bidrar vi till att lämna walk over till transportfuskarna.

Klockan 10 drar debatten igång. Ämnena som ska diskuteras varierar så klart men den röda tråden är hur den seriösa vägtransportbranschens framtid ska se ut.

Hur kommer cabotagereglerna att se ut om EU:s förslag till mobilitetspaketet går igenom? Och hur kommer det att påverka dig? Vilka resurser ska polisen ges? Vad händer med beställaransvaret? Blir det möjligt för polisen att klampa fordon längre tid än dagens 24 timmar? Rattfylleriet, överlastade lätta lastbilar, obetalda vägavgifter, förare utan förartillstånd, falska körkort och så vidare..?

Politiskt och juridiskt är det kanske inte alldeles enkla frågor. Men du kan tillföra mycket eftersom politiker generellt sett inte kan speciellt mycket om hur din vardag ser ut.

Syftet från arrangörens sida är att sätta fokus på det politiska ”spelet”. I panelen sitter alltså främst representanter för de olika riksdagspartierna. Även myndigheter, såsom Polisen och Transportstyrelsen finns på plats, liksom Sveriges Åkeriföretag.

Arrangören öppnar därmed upp för en debatt med en stark politisk ton. Då även åhörarna ges möjlighet att ställa frågor, förväntar åtminstone jag mig att alla med minsta lilla intresse av branschens framtid ska ställa upp och komma till Ljungby på lördag.

TIA har varit tydliga mot oss som sponsor att dörrarna står öppna för alla, utan att för den delen ha skickat ut personliga inbjudningar till någon mer än själva paneldeltagarna.

”Vad gör det för nytta?”, tänker säkert någon. Svaret är så klart omöjligt att ge. Men en sak är i alla fall klar. Att det gör sannolikt betydligt större nytta att komma till Ljungby än att stanna hemma.

Jag kommer så klart att vara där – och Heidi Bodensjö kommer naturligtvis också dit. Sök gärna upp oss!
Vi ses på lördag…

Göran Rosengren
Tidningen Proffs

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-14 11:13
Kategori: Debatt
Taggar: Debatt Ljungby Ljungbystopp Politik Sveriges Åkeriföretag TIA Trafikpolisen Transportstyrelsen