Mörkerseende

Listar alla artiklar taggade med: Mörkerseende

9 av 10 bilförare vill se lagkrav på reflex

Synbesiktningen 2021 konstaterar att hälften av alla trafikolyckor med fotgängare sker i mörker samt att 9 av 10 bilförare vill se lagkrav på reflex. Det visar 2021 års siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, som är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

1,4 miljoner bilförare ser sämre i mörker

1,4 miljoner bilförare upplever att de ser sämre i mörker, det medför en ökad risk för olyckor i den hårt belastade jultrafiken. När cirka 2 miljoner bilförare ger sig ut på vägarna i jultrafiken ökar riskerna för olyckor. Mörker och luriga väderförhållanden gör det svårare att se och köra. Synbesiktningen 2021, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, tipsar om hur bilresorna kan bli säkrare och hur man bäst förbereder sig.

Alarmerande resultat av syntester

Synoptik, i samarbete med Bilprovningen, arrangerar idag Synbesiktningen på stationer runt om i landet. Bilägare erbjuds gratis syntest medan fordonet besiktas. Resultatet har alla år varit alarmerande, men ännu har inte politikerna reagerat. Vad vet folk om syntester och hur ofta tycker de att förare ska kolla synen?