HCT

Listar alla artiklar taggade med: HCT

Foto: InQuire

Varannan dragbil borta i nytt HCT-upplägg

Den 1 december 2023 godkändes lastbilsekipage med längd upp till 34,5 meter för det allmänna svenska vägnätet. Log-techbolaget InQuire, Elgiganten Logistik och den finska transportören Ahola Transport var bland de första att starta upp ett flöde med HCT-fordon (High Capacity Transport-fordon) på svenska vägar.
– Det har varit ett lyckat utfall så här långt, både vad gäller minskning av utsläpp och högre fyllnadsgrad. Nu ser vi fram emot att starta upp fler flöden för ännu tydligare effekt, säger Jesper Lundqvist, Business Area Manager Electronics, InQuire.

Elgiganten Logistik startar flöde med HCT-ekipage

I dag den 1 december, blir delar av det allmänna svenska vägnätet godkänt för lastbilsekipage med en längd upp till 34,5m. Elgiganten Logistik tillsammans med InQuire, har under hösten legat i startgroparna för att vara redo att dra nytta av dessa HCT, High Capacity Transport- eller DUO-fordon som de också kallas. Detta skapar förutsättningar för mer kostnadseffektiva transporter och minskad miljöbelastning genom väsentligt större volymer per transport. Flödet startas upp mellan Jönköping och Finland.
Fotograf: Peggy Bergman, Scania

74 ton blir möjligt i mars

Regeringen har nu beslutat om en lagrådsremiss rörande införandet av trafik med 74 tons lastbilar i Sverige, på vägar där transporter på järnväg eller sjöfart inte är möjligt. Förslaget kommer ingå i en bredare godstrafikproposition, där regeringen även kommer lämna förslag som främjar godstransporter med järnväg och sjöfart.
? Det är glädjande att vi tar ytterligare ett steg i arbetet med hållbara lastbilstransporter, säger infrastrukturminister Anna Johansson.