Lastbilstillverkarnas kartellbildning fortsätter att ge eko som ringar på vattnet. Foto: Scania. Lastbilstillverkarnas kartellbildning fortsätter att ge eko som ringar på vattnet. Foto: Scania.

Tesco stämmer Scania

Stormarknadskedjan Tesco har lämnat in ett krav mot Scania för påstådda brott mot konkurrenslagstiftningen. Tesco kräver skadestånd för förluster som Tesco ådragit sig på grund av vad de beskriver som "olagligt och konkurrensbegränsande beteende" i lastbilstillverkningsindustrin.

Tescos påstående handlar om anklagelser rörande lastbilskartellen som kostat flera lastbilstillverkare stora summor och som går tillbaka till så tidigt som 1997.

Tesco hävdar att kartellen resulterat i höga priser för lastbilar vilket negativt påverkade företag som är beroende av transporter, inklusive Tesco själv.

Kärnan i Tescos fall är två avgörande beslut från EU-kommissionen, ett som går tillbaka till september 2017 och det andra till juli 2016. Dessa beslut, enligt Tesco, belyser omfattningen av kartellbildningen inom branschen vilket involverar Scania och flera andra tillverkare.

Stormarknadskedjan hävdar att kartellen omfattade olika aspekter, inklusive prisavtal och samordning av utsläppstekniker. Tesco hävdar att dessa metoder inte bara ledde till högre inköps- och leasingpriser för lastbilar, utan också hindrade rättvis konkurrens på marknaden, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-03 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Lastbilskartell Lastbilstillverkare Osund konkurrens Scania Tesco