Från vänster Joachim Nordin vd, Skellefteå Kraft, Karin Eriksson vd, OKQ8, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari , Stefan Strand vd, Volvo Lastvagnar Sverige. Foto: Pelle Lundberg / weiwei.se. Från vänster Joachim Nordin vd, Skellefteå Kraft, Karin Eriksson vd, OKQ8, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari , Stefan Strand vd, Volvo Lastvagnar Sverige. Foto: Pelle Lundberg / weiwei.se.

Ny laddstation för tung trafik invigd i Stockholm

Den 19 mars invigdes en ny laddstation för tung trafik i Sollentuna strax norr om Stockholm. Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari invigningstalade och klippte band tillsammans med representanter från OKQ8, Volvo Lastvagnar och Skellefteå Kraft. Den publika laddstationen med totalt två laddare vid Volvo Truck Center i Sollentuna är en viktig del i det som ska bli ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer med förnybar kraft för tung trafik.

Laddstationen ligger på Knistavägen, ett stenkast från E4:an. Under invigningen samlades såväl befintliga som nya kunder, lokalpolitiker och andra och dessa fick ta del av både inspirerande tal, inte minst från Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, men också från företagens egna representanter på plats såsom Stefan Strand vd, Volvo Lastvagnar Sverige, Karin Eriksson vd, OKQ8 och Joachim Nordin vd och koncernchef, Skellefteå Kraft.

Utöver tal så hölls en demonstration av själva laddstationen och hur det rent praktiskt går till att ladda en ellastbil.
– Vi har en väldigt spännande framtid att se fram emot och vi övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Karin Eriksson, vd på OKQ8.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Laddstationen hos Volvo Truck Center i Sollentuna är tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

Volvo Lastvagnar erbjuder en app som är öppen för alla lastbilsmärken och den visar alla tillgängliga laddstationer i Sverige för tunga fordon. Användaren kan även betala för laddningen i appen.