Elektrifiering av tung trafik är en viktig pusselbit. Elektrifiering av tung trafik är en viktig pusselbit.

Elektrifiering av tung trafik viktig pusselbit

Skellefteå Kraft, OKQ8 och Volvo Lastvagnar fortsätter sin satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. Nu har två supersnabbladdare öppnat på OK Västerbottens station på Solbacken i Skellefteå, en central hub i en av Sveriges främsta tillväxtzoner.

Utöver laddarna på Solbacken öppnas snart även en laddstation på söder hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt varför det satsas på supersnabbladdning för tung trafik bland annat genom att öppna en supersnabbladdare på stationen Solbacken i Skellefteå.
– Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Erica Lundgren, vd OK Västerbotten.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att över hälften av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer därför att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Laddstationen på OK Västerbottens station på Solbacken i Skellefteå, precis som hos Wist Last & Buss på södra sidan älven, kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. Varje plats kommer att utrustas med två-fyra laddpunkter vardera 350kW kontinuerlig effekt och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars stora satsning på supersnabbladdning möjliggör eldrivna transporter mellan logistiskt viktiga punkter i Sverige. Fokus ligger på att skapa ett nätverk för hela Sverige där avståndet mellan laddpunkterna är betydligt kortare än räckvidden för dagens tunga elfordon. Ett öppet och heltäckande nätverk bidrar till den trygghet som är avgörande för att ta steget från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ.

En invigning av laddstationen hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss i Skellefteå är planerad inom kort.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-08 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Ellastbil Laddstation OKQ8 Skellefteå Skellefteåkraft Solbacken Volvo Lastvagnar