Einride laddstation/genrebild. Foto: Einride. Einride laddstation/genrebild. Foto: Einride.

Framgång i Tyskland för svenska Einride

Det tyska företaget för dagligvaror, Kaufland, samarbetar med Einride för framtida butiksleveranser och de första åtta lastbilarna är planerade att starta inom kort. En laddstation för snabbladdning finns redan tillgänglig.

Kaufland elektrifierar sin fordonsflotta och i det arbetet förlitar sig företaget på samarbete med det svenska teknikföretaget Einride. I den första fasen av det strategiska partnerskapet kommer åtta elfordon att användas vilka kommer att försörja totalt tio filialer i Ludwigsburg-området från distributionscentret i Möckmühl.

Starten på projektet symboliseras av den första laddparken med åtta laddstationer vilken som byggdes på logistikplatsen i Möckmühl. Varje DC-station har en effekt på upp till 350 kilowatt och ett separat spår för en eldragbilar med eldrivna kyltrailers bakom sig.

Genom samarbetet med Einride och laddparken i Möckmühl kommer Kaufland att kunna minska sina CO2-utsläpp avsevärt vid leverans till filialer i framtiden. Ellastbilarna är också väldigt tysta vilket är särskilt viktigt för filialer i stadskärnor och bostadsområden. ”Fördelen är att vi med omställningen lever upp till våra ekonomiska och framför allt vårt ekologiska ansvar”, säger Alexander Frohmann, vd för International Transport Logistics på Kaufland.

Enligt Kaufland kommer initialt eActros 300 från Mercedes-Benz och elektriska kylsläp att användas. På så sätt kommer över 20 000 pallar per månad att flyttas elektriskt och därmed utsläppsfria, en förändring som skulle leda till en årlig CO2-besparingspotential på cirka 900 ton. Efter introduktionsfasen, som pågår från slutet av 2023 till mitten av 2024, ska man undersöka i vilken utsträckning partnerskapet kan skalas upp ytterligare, skriver Eurotransport.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-11 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Einrede Elektrifiering Ellastbil Kaufland Laddinfrastruktur Laddstation