Laddstationen ligger vid en tågstation och är tänkt att användas av pendlare. Foto: Albwerk. Laddstationen ligger vid en tågstation och är tänkt att användas av pendlare. Foto: Albwerk.

”Världens största laddstation” finns i Tyskland

Rekord är alltid roligt, men ibland är det lite svårt att definiera vad som verkligen är störst, snabbast eller längst. Med laddplatser vid alla 1 000 parkeringar får Hagstaden i Stockholm Europas största ”elbilsgarage”.

Tidigare i år öppnades i kinesiska Shenzen vad som beskrivs som världens största station med snabbladdare där det finns plats för 258 bilar samtidigt, enligt Elbilen.se.

I tyska staden Merklingen öppnar nu vad som kallas ”världens största laddstation”. Med 259 platser är det en mer än stationen i Shenzen. Snabbladdning handlar det däremot inte om. Vilken effekt det går att ladda med meddelas inte, men enligt lokala medier ska det ta mellan fyra och åtta timmar att ladda sin elbil där.

Mer effekt behövs heller inte då det handlar om en så kallad ”Park and Ride”-parkering vid en tågstation där pendlare kan lämna bilen för att fortsätta resan till jobbet med tåg.

Majoriteten av platserna befinner sig under tak med solceller som ska generera strömmen till alla laddplatser. Om det även finns ett batterilager nämns inte.

Genom att ta ifrån tårna med 259 laddplatser på en gång hoppas lokala politiker ”infrastruktur ska skapa efterfrågan” och driva på omställningen till eldrift i regionen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-06 09:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Klimatomställning Laddstation Rekord