Amerikanska bilarbetarfacket UAW Local 171 i strejk sedan måndag den 9 oktober 2023 utanför Volvos och Mack Trucks motorfabrik i Hagerstown, Maryland. Foto: S-E Lindstrand. Amerikanska bilarbetarfacket UAW Local 171 i strejk sedan måndag den 9 oktober 2023 utanför Volvos och Mack Trucks motorfabrik i Hagerstown, Maryland. Foto: S-E Lindstrand.

Ödesdag för Volvo-Mack i USA

Idag onsdag 15 november röstar bilfacket åter om den strejk som har pågått under fem veckor vid motorfabriken i Hagerstown, Maryland. Fortsätter strejken så stryps produktionen av nya lastbilar för både Volvo och Mack i New River Valley, Virginia respektive Allentown, Pennsylvania.

Om ett nytt avtal godkänns ikväll så kommer arbetarna att återvända till fabriken den 20 november. Om det inte ratificeras så förväntar sig företaget att personalen inställer sig på arbetet i morgon torsdag den 16 november om de vill behålla sina anställningar.

Volvo satte punkt för den sjuveckorsstrejk som under våren 2021 lamslog sammansättningsfabriken New River Valler i Virgina genom ultimatum om avsked ifall arbetet inte återgick enligt företagets avtalsförslag.

Utöver den förlamande strejken 2021 har Volvos NRV-fabrik i Virginia haft problem med lokalt fack och påfrestande strejker såväl 2005 som 2008.

Både Mack- och Volvotillverkningen drabbas ifall strejken vid motorfabriken fortsätter. Foto: Open Network

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-15 14:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Konflikt Mack Strejk USA Volvo Trucks