Från och med 1 december 2023 omfattas även A-traktorer av vinterdäckskraven. Från och med 1 december 2023 omfattas även A-traktorer av vinterdäckskraven.

Krav på vinterdäck för A-traktorer

Från och med i vinter gäller krav på vinterdäck för A-traktorer. Regeringen har fattat beslut om en ändring i trafikförordningen som träder i kraft den första december 2023.

Nu kommer samma regler att gälla för användning av vinterdäck för A-traktorer som för personbilar och det ökar säkerheten på vägarna.
– Regeringen fortsätter att skärpa reglerna för A-traktorer samtidigt som vi värnar A-traktorn i Sverige och EU, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 december-31 mars när vinterväglag råder.

Förordningen träder i kraft den första december 2023.

Den 31 augusti 2023 började en rad andra nya regler att gälla för A-traktorer. Reglerna innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, det får sitta endast en passagerare per sådan plats, den som färdas i en A-traktor ska använda bälte och högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Bakgrunden till ändringarna står att finna i att Transportstyrelsen i november 2022 redovisade ett regeringsuppdrag att utreda reglerna för A-traktorer. Transportstyrelsen föreslog i sin redovisning flera regeländringar som regeringen nu går vidare med.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-29 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: A-traktor Andreas Carlsson Kristdemokraterna Regeringen Transportstyrelsen Vinterdäckskrav