Amazon köper 100 000 eldrivna transportbilar

E-handelsjätten Amazon har beställt 100 000 eldrivna transportbilar från Rivian och de första har börjat rullat i Europa. Det rör sig om 300 stycken Rivian EDV som används i Berlin, München och Düsseldorf.

– Vi är glada över att se EDV rulla ut i Tyskland idag. Detta fordon designades i samarbete med våra partners på Amazon och sätter inte bara förarens bekvämlighet och säkerhet främst, utan också miljön, säger Dagan Mishoulam på Rivian.

I USA rullar redan 3 000 eldrivna transportbilar från Rivian i Amazons transportflotta. Modellen som kommer till Europa har anpassats för de europeiska vägarna. Den är kortare och smalare än sin amerikanska motsvarighet.

Rivian EDV är utvecklad i nära samarbete med Amazon, och speciellt anpassad efter Amazons verksamhet och transportbehov. Den har visat sig vara särskilt uppskattad hos de anställda.

Som fullastad har transportbilen en verklig räckvidd på mellan 160 och 220 kilometer i räckvidd (vinter/sommar) vilket är fullt tillräckligt för att klara en normal arbetsdag och transportbehovet i städerna.

Det finns ett särskilt fokus på komfort och ergonomi. En serie förarassistanssystem och en komplett 360-graders vy ska göra framfarten säker – både för föraren och andra trafikanter och fotgängare. Förarens arbetsflöde finns djupt integrerat i bilen, med allt från rutter till paketutlämningar.

– Vi har fått en positiv feedback från förare i USA och vi är glada över att börja expandera internationellt i Tyskland. Idag är en riktig milstolpe för oss eftersom det också markerar de första Rivian-fordonen i Europa och vi är väldigt glada över vår framtid i regionen, tillägger Dagan Mishoulam.

De första leveranserna i Tyskland ska sedan följas av ytterligare leveranser runtom i Europa.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-07 14:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Amazon Elektrifiering Företagsnyheter