DAF och Einride samarbetar kring elektrifieringen av godstransport på väg.  DAF och Einride samarbetar kring elektrifieringen av godstransport på väg.

DAF och Einride tillsammans för elektrifiering

Einride och DAF har undertecknat en avsiktsförklaring gällande leverans av 50 helt elektriska nya generationens DAF-lastbilar. Dessa moderna fordon kommer att ingå i Einrides vagnpark med tunga elektriska fordon som är en av de största i sitt slag i Europa. De första av de 50 fordonen har beställts och kommer att levereras under året.

Einrides beställning omfattar ellastbilar i serien DAF XD med flera olika specifikationer som företaget kommer att driftsätta hos olika kunder. Fordonen kommer att vara utrustade med tre till fem batterier och ha en räckvidd på upp till 50 utsläppsfria mil. Alla fordon levereras med DAF:s reparations- och underhållspaket och underhållet ska skötas av DAF:s återförsäljarnätverk med fler än 1 100 anläggningar över hela Europa.

Einride konstruerar, utvecklar och driftsätter teknik som möjliggör fraktmobilitet som en tjänst. De bygger elnät som drivs av ett ekosystem – den intelligenta programvaruplattformen Einride Saga, elektriska och autonoma vagnparker, laddningsinfrastruktur och anslutningsnätverk. På så sätt möjliggör de fraktens framtid flexibelt och kostnadseffektivt.

Einride grundades 2016 och har sitt huvudkontor i Stockholm. De ser sig som ledande inom digital, elektrisk och autonom teknik för fraktmobilitet. Idag är Einride verksamt i USA, Storbritannien, Sverige, Norge, Tyskland och Benelux-regionen och anlitas av stora företag som använder företagets färdiga lösning för att elektrifiera sina transporter.

Den nya generationens elfordon i serierna DAF XD och XF har utvecklats för distribution och yrkestrafik utan utsläpp och drivs av de effektiva och tillförlitliga elmotorerna PACCAR EX-D1 och PACCAR EX-D2. Drivlinorna kombineras med två till fem batterier med en uteffekt på upp till 525 kWh. Det möjliggör en utsläppsfri räckvidd på upp till 50 mil på en enda laddning.

Fordonen kan köra upp till 1 00 mil om dagen på endast el på grund av en effektiv laddningsstrategi. Den nya generationens ellastbilar DAF XD och XF tillverkas i den nya DAF Electric Truck Assembly-anläggningen, som togs i drift i april 2023.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-19 09:19
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Einride Elektrifiering Ellastbil Fossilfritt Godstransport Klimatomställning