Så här ska Europas parkerings- och laddplats se ut när den står helt klar 2024. Så här ska Europas parkerings- och laddplats se ut när den står helt klar 2024.

Europas största parkerings- och laddplats byggs i Danmark

För en dryg månad sedan inleddes ett storskaligt projektbygge i Danmark med namnet Recharge City. Det är namnet på den nya stora parkerings- och laddcentralen som ska byggas på en 270 000 kvadratmeter stor tomt vid avfart 57 Horsens Syd på motorväg E45.

Med ett ekonomiskt bidrag på 162 miljoner från EU och en EU-platinacertifierad parkeringsanläggning med plats för 450 lastbilar i ett 24-timmarsövervakat separat område kommer Recharge City att vara den första och största i sitt slag i hela Europa, som kommer att sätta nya standarder som en plats för människor i rörelse.

Tanken är att Recharge City ska ny standard som en plats för människor i rörelse.
– Vi har förberett oss i månader och nu är vi redo att förverkliga de stora ambitionerna, som också har stöd hela vägen från EU med en EU-platinacertifierad parkeringsanläggning och ett ekonomiskt bidrag på miljoner till lastbilsparkeringen, säger Charlotte Ørnsvig, projektdirektör på Recharge City, till Ritzaus Bureau.

– Vi strävar efter att skapa ett boende med attraktiva och bra faciliteter som kommer att påverka lastbilschaufförernas arbetsförhållanden, välbefinnande och välbefinnande. Recharge City blir inte bara ytterligare en rastplats, utan platsen där vilotid förvandlas till kvalitetstid – för människor på språng eller människor från närområdena.

Området omfattar över 270 000 kvadratmeter, centralt beläget i Danmark vid avfart 57 på E45, och ska innehålla en stor parkeringsyta med plats för upp till 450 lastbilar, modulära lastbilståg och speciallastbilståg.

Det kommer att finnas hotell, tre restauranger, bensinstation, tankstation, laddstationer, verkstad och tvättplatser för tung trafik, bra toalett- och badmöjligheter samt uteplatser – för långtidsförare, allmänbilisten i rörelse eller familjen från närområdet.

Anläggningen byggs på den mest trafikerade sträckan i Danmark med cirka 60 000 passerande fordon varje dag vid avfarten Horsens Syd.
– Recharge City är ett helt extraordinärt projekt som är riktigt genomtänkt. Det finns en tydlig röd tråd i förhållande till vår styrkeposition inom transport- och logistiktunga industrier och det bidrar till att lösa en rad utmaningar. Vi ska få bättre trafikledning, mer plats på vägarna och högre säkerhet kring godstransporter och det behövs, säger Ole Vind, kommunchef i Hedenstedts kommun.

– Med Recharge City får vi Europas största och säkraste parkeringsplats för lastbilar med både boende och parkeringsmöjligheter samt bensinstationer med möjlighet att leverera förnybar energi. Detta löser också en akut och kritisk utmaning för vår infrastruktur, då vi med Recharge City kan erbjuda förare otroligt bra förutsättningar när de behöver vila. Lokalt löser vi också ett stort problem med lastbilsparkering i bland annat våra affärsområden, då vi nu har en fantastisk plats att peka på, tillägger Peter Sørensen, borgmästare i Horsens kommun.

Han tillägger också att man här också löser ett stort lokalt problem med lastbilsparkering i bland annat kommunens affärsområden

Den slutliga parkeringen och laddcentralen ska stå klar 2024.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-01 10:41
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Elektrifiering Recharge City