Linus Widén från Alunda är en av TYAs nya ambassadörer, som ska locka fler unga till lastbilsföraryrket. Denise Fernros och Felicia Blom utbildar sig till flygmekaniker på Edströmska gymnasiet i Västerås. Foto: TYA. Linus Widén från Alunda är en av TYAs nya ambassadörer, som ska locka fler unga till lastbilsföraryrket. Denise Fernros och Felicia Blom utbildar sig till flygmekaniker på Edströmska gymnasiet i Västerås. Foto: TYA.

Ambassadörer ska locka unga till åkeri och flyg

Det är brist på lastbilschaufförer och flygteknisk personal. Nu drar TYA i gång en stor ambassadörskampanj där gymnasielever visar upp sin verklighet på Instagram och TikTok.

Det saknas både lastbilsförare, flygmekaniker och flygtekniker i Sverige. Det visar TYA:s senaste undersökningar kring kompetensförsörjningen i transportbranschen. För tredje året i rad satsar TYA på en ambassadörskampanj med två parallella spår.

Tio ungdomar från hela Sverige har valts ut, fem från Transportprogrammet och fem från Flygteknikprogrammet. Med start under november kommer de att visa upp sin skolvardag på instagramkontona @blilastbilschauffor och @pluggaflygteknik, men även på den populära videoplattformen TikTok.
– När ungdomar visar upp sin egen verklighet blir det personligt, trovärdigt och ger en rättvisande bild av vad yrkena verkligen handlar om, säger Sigalit Slutbäck som är vd på TYA.

En anledning till kampanjen är bristen på kvalificerad personal inom både åkeri och flyg vilket på sikt kan få negativa konsekvenser för samhället. Ambulansflyg, brandflyg och polishelikoptrar, tunga transporter och livsmedelsleveranser är samhällsbärande tjänster som är beroende av förare, mekaniker och tekniker.

Den som väljer att bli lastbilsförare, flygmekaniker, flygtekniker, el- och avioniktekniker eller flygplåtslagare, kommer ut på en arbetsmarknad som har stort behov av ny arbetskraft.
– Det häftiga med båda programmen är hur stor andel som får jobb direkt efter gymnasiet. Vi vet att det gäller 80 procent av alla som tar examen på Transportprogrammet. Flyg är en mindre bransch, men kompetensen är ändå extremt efterfrågad, konstaterar Sigalit Slutbäck.

Här är ambassadörerna för åkeri
1) Fiddeli Lindström, 18 år, från Arvidsjaur
Skola: Sandbackaskolan, Arvidsjaur

2) Linus Lod, 18 år, från Gullringen
Skola: SYAB Transportgymnasium, Hultsfred

3) Amanda Thorin, 18 år, från Kramfors
Skola: Sollefteå Gymnasium

4) Linus Widén, 18 år, från Alunda
Skola: Uppsala yrkesgymnasium Jälla

5) Tindra Skoglöv, 18 år, från Kristinehamn
Skola: Brogymnasiet, Kristinehamn