Åkeriägare Karl-Erik Hildingsson var fast besluten att inte flytta maskinerna innan han fått betalt. Foto: Ann-Charlott Rasmussen. Åkeriägare Karl-Erik Hildingsson var fast besluten att inte flytta maskinerna innan han fått betalt. Foto: Ann-Charlott Rasmussen.

Dieseltjuv tagen på bar gärning – dömdes

Hudiksvall har under en tid upplevt ett stort antal slangningar av diesel och andra föremål, men för att kunna gripa någon för tillgreppen krävs oftast att tjuvarna tas på bar gärning. Det skedde i Hudiksvall den gånga helgen natten mot lördagen. Den här gången får händelsen ett lyckligt och något annorlunda slut.

Eftersom det skett flera tillgrepp av diesel i området över tid utan att någon gripits, ombads polisen att hålla ett extra vakande öga på platsen och då inte minst Forsa industriområde i Hudiksvall. Den aktuella natten passerar poliserna, som tillhör ingripandeverksamheten, platsen vid två tillfällen utan att se något otillbörligt pågå.

När de framemot småtimmarna kör i området ännu en gång, noterar poliserna att ett fordon som inte tidigare befunnit sig på platsen kommit till platsen. Det är en polskregistrerad dragbil med flaktrailer. Polisen stannar och går ut för att ta en närmare titt och finner då att det pågår en slangning. Under trailern hittar de en man som gömmer sig.

Mannen grips och förs till polisstationen i Hudiksvall där polisen genomför ett inledande förhör som leder till att jouråklagaren beslutar att anhålla mannen som är polsk medborgare. En anhållan måste inom tre dygn följas av en häktningsförhandling för att en person ska kunna kvarhållas. För den polske mannen passerades den tidsfristen igår.

Samma natt vaknar Karl-Erik Hildingsson, ägare av Näsvikens Schakttjänst AB, och känner på sig att något är fel. Kort därefter ringer polisen och meddelar att ett av hans fordon har slangats varpå han åker till platsen. När han anländer har polisen precis kört. Han ställer då två entreprenadfordon framför och bakom ekipaget.
– Jag tänkte inte flytta på dem med mer än att jag fått betalt för dieseln. Bara mitt företag har under ett och ett halvt år förlorat diesel för upp emot miljonen och även andra saker stjäls, säger han.

Karl-Erik sover ofta på uppställningsplatsen för att ha uppsikt, men även han måste få sova lugnt.
– Det är en ständig oro och det har blivit mycket värre nu. Dieselstölderna har ökat med 121 procent, säger han.

Det är åkeriets chaufför Ann-Charlott Rasmussens fordon som slangats och hon berättar att det har hänt åkeriet tidigare.
– Jag tycker det är för jäkligt dessa slangningar. Det blir dyrt för åkaren och inte känns det bra när man ligger och sover i bilen när sådant folk springer omkring, säger hon.

Även om dieseltjuvar grips, läser vi inte ofta att det får konsekvenser för vederbörande. Vi tar därför kontakt med vice chefsåklagare Micael Dahlberg i Gävle som handlade ärendet. Har häktningsförhandlingar hållits?
– Nej, det behövdes inte eftersom mannen erkände gärningen. Påföljden för brottet blev villkorlig dom med dagsböter på totalt 1 500 kronor. Dessutom ska även ett skadestånd om 13 000 kronor betalas, säger Micael Dahlberg.

Tillbaka till Karl-Erik som berättar att den aktuella dragbilen stod långt bort från fordonet som slangades och en mycket lång slang användes. Han tycker det var bra att poliserna förstod vad som pågick. Han är också nöjd med påföljden för mannen och säger att det måste bli konsekvenser för sådana brott.

Mannen ska betala ett skadestånd på 13 000 kronor, tror du att du kommer att få de pengarna?
– När föraren kom tillbaka på måndagskvällen gjorde jag klart för honom att jag inte flyttar fordonen förrän jag fått betalt och föreslog att köra honom till en bankomat. Det slutade med att när jag dagen efter kom tillbaka hade föraren fått tillgång till pengar och betalade mig skadeståndet direkt i kontanter, avslutar Karl-Erik Hildingsson.

Såvitt Karl-Erik kunde se, stod inte slangningsutrustningen, det vill säga brottsverktyget, på plats och han hoppas och utgår från att det förverkats.

Det är en sorglig syn att upptäcka att diesel stulits. Det skadar inte bara ekonomin utan även miljön och skapar dessutom en känsla av otrygghet i arbetsmiljön förare vistas i. Foto: Ann-Charlott Rasmussen.
Det är en sorglig syn att upptäcka att diesel stulits. Det skadar inte bara ekonomin utan även miljön och skapar dessutom en känsla av otrygghet i arbetsmiljön förare vistas i. Foto: Ann-Charlott Rasmussen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-07 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare dagsböter Dieselstöld Ekonomi Hudiksvall Otrygg Arbetsmiljö Polis Skadestånd Slangning Stöld Villkorlig Dom