Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inviger Elmia Lastbil onsdag 24 augusti kl. 10:00-10:30. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inviger Elmia Lastbil onsdag 24 augusti kl. 10:00-10:30.

Elmia Lastbil tar tempen på politikerna – två veckor före valet

Ökade bränslepriser, elektrifiering och fossilfria fordon. Transportsektorn i Sverige står inför tuffa utmaningar med många brännheta politiska frågor. På Elmia Lastbil hettar det till lite extra när de absolut viktigaste frågorna debatteras mellan riksdagspartierna, bara två veckor före valet.

Elmia Lastbil är årets viktigaste transportpolitiska arena. Mässan arrangeras 24–27 augusti och tar ett tydligt avstamp mot riksdagsvalet drygt två veckor senare. Här hör ni bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) invigningstala samt representanter från riksdagens trafikutskott debattera de absolut viktigaste transportfrågorna för tillfället.

Åkerinäringen är helt avgörande för att Sverige ska fungera. Här visar inte minst den svenska fordonsindustrin att det går att ställa om och svenska åkeriföretag att schysta arbetsvillkor är avgörande för att locka människor till branschen.
– Elmia Lastbil är ett mycket viktigt forum för samtal mellan branschen, förare och politiker där vi kan sprida positiva exempel och visa hur svensk åkerinäring gynnas av ett fokus på schysta arbetsvillkor och genom att ta på sig ledartröjan i omställningen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Det blir två politiska debatter under mässan. Vad säger våra riksdagspolitiker om de höga bränslepriserna? Hur vill de att omställningen till en hållbar framtid för transporter ska se ut? Och vad vill de göra för att skynda på omställningen utan några extra kostnader för åkeribranschen?

Frågorna diskuteras och debatteras under mässans första dag och på fredagen bränner det till ordentligt på scenen. Då får politikerna svara på tuffa frågor från två åkare om deras utmaningar kring exempelvis elektrifiering, hållbara drivmedel och kompetensförsörjning.

Höjdpunkterna i programmet med politiskt anknytning:
Invigningstal av infrastrukturminister Tomas Eneroth

EU:s Mobilitetspaket på riktigt
Medverkande: Tomas Eneroth (S), Mattias Andersson, Transportstyrelsen, Jimmiy Ovesson, Transportarbetareförbundet, Elf Emilsson UC Mitt, Per Broholm, Sveriges Åkeriföretag Värmland.

Politisk debatt: Vägval och färdplan för åkerinäringen
Medverkande är Anders Åkesson (C), Maria Stockhaus (M), Teres Lindberg (S), Thomas Morell (SD) och Helena Gellerman (L).

Seminarium: Framtidens elektrifierade transportsystem – hur kommer vi dit?
Medverkande är Gustav Länn, Energimyndigheten, Jessica Björkquist, E-mobility Scania Sweden, David Mowitz, Powercircle och Joakim Attoff, Caverion.

Politisk debatt: Valfrågor direkt från branschen
Medverkande är Ingrid Skoog Bengtsson, Skoogs Åkeri och Morgan Stahlgård, Gert Stahlgårds Åkeri. Transportutskottet representeras av Thomas Morell (SD), Anders Åkesson (C), Maria Stockhaus (M) och Terese Lindberg (S).