En nykter väg till nollvisionen

Alkohol och narkotika hör inte hemma i trafiken. En bilförare påverkad av droger, alkohol eller andra berusningsmedel har längre reaktionstid, försämrat omdöme och är en livsfara både för sig själv och sina medtrafikanter.

Riksförbundet M Sverige har länge arbetat för trafiksäkerhet. En viktig del i detta arbete är att få bort vårdslöshet, alkohol och droger från trafiken.
. Som bilist ska man inte behöva vara rädd eller orolig för att nästa bil man möter körs av en rattfull person eller av någon som inte har full uppmärksamhet på vägen, säger Caroline Drabe, vd, M Sverige.

Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visade att 28 procent av alla omkomna i trafiken 2020 dog i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka. Enligt tidigare beräkningar från Trafikverket kör dagligen cirka 14 000 förare med en promillehalt över den tillåtna.

Det är viktigt att markera allvaret rörande dessa brott.
– Den straffskärpning som nyligen gjordes är välkommen, men alldeles för liten. Att köra bil är ingen mänsklig rättighet. Man måste, genom sitt körkort, visa att man är både kapabel och lämplig att få köra bil, säger Caroline Drabe.

M Sverige har låtit Demoskop undersöka om allmänheten anser att straffen för olika typer av trafikrelaterade brott är bra som de är idag, om de borde vara strängare eller lindrigare. Svaret är entydigt. En överväldigande majoritet av befolkningen vill se strängare straff. 90 procent tycker att straffen för att köra rattfull eller påverkad av droger bör höjas. 92 procent tycker straffet för den som kör rattfull och orsakar en dödsolycka ska vara strängare än idag.

M Sverige riktar därför följande uppmaning till samtliga riksdagspartier: Se till att straffen höjs väsentligt för den som genom vårdslöshet eller onykterhet orsakar en olycka.

Detta gäller särskilt den som genom vårdslöshet eller onykterhet orsakar en olycka med dödlig utgång. Samhället måste tydligare än idag visa att denna typ av beteende ska bort.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-04 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Dödsolycka Drograttfylla M Sverige Rattonykterhet Straff Trafikolycka