Det var ett glatt gäng som tog emot alla varor på den polska sidan, för att sedan transportera det vidare till Ukraina. Foto: Apotea. Det var ett glatt gäng som tog emot alla varor på den polska sidan, för att sedan transportera det vidare till Ukraina. Foto: Apotea.

Apotea samordnar stor hjälpsändning till Ukraina

Allt började med en privatpersons önskan att köpa varor av Apotea för tre miljoner till Ukrainas flyktingar. Det fick Apoteas vd Pär Svärdson att dra i gång en rejäl hjälpinsats tillsammans med sina anställda, systerbolag och samarbetspartners. ”Pär har länge varit engagerad i SOS Barnbyar som har verksamhet i Ukraina. Det är nog en av anledningarna till att han agerade så snabbt och kraftfullt”, säger Rebecca Rehn, vd-assistent på Apotea.

Samtidigt gick DB Schenkers trafikledning i Värnamo, som hanterar de flesta av DB Schenkers körningar mellan Sverige och Polen, i liknande tankar. Därför var de snabba att hoppa på när de fick frågan av Apotea och emballageföretaget Christer Nöjd.

Transporten gick smidigt att koordinera tack vare snabba insatser av bland annat trafikkoordinatorerna Alicja Salata och Daniel Delic på DB Schenker.
– Tack vare Alicja och Daniel kunde vi snabbt ordna två trailers till självkostnadspris som vi fyllde med Apoteas varor. Själva transporten ner till ukrainska gränsen stod Christer Nöjd för. Vi har kört två omgångar med två fulla trailers per omgång, berättar Eddie Nilsson, trafikchef på DB Schenker i Värnamo.

Innan lastbilarna kunde fyllas stod Apoteas anställda inför en rejäl uppgift – att åka till lagret i Morgongåva och packa allt som kan tänkas behövas till människor på flykt. Rebecca Rehn, tillsammans med ett gäng kollegor, tvekade aldrig att ta sig an uppgiften.
– Vi packade kompresser, sårspray, handsprit, vinylhandskar, blöjor och hygienartiklar bland annat. Dessutom skickade vi med varor från flera av våra systerbolag: skafferivaror från Delitea, underställ, sovsäckar och liggunderlag från Widforss och leksaker från Babyland.

Sammanlagt har Apotea med flera skickat ner varor till ett värde av cirka elva miljoner kronor.

Vill du bidra till medicin och sjukvårdsmaterial till Ukraina, kan du göra det här.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-23 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Christer Nöjd DB Schenker Gods Lastbil Lastbilar Nödsändning Sjukvårdsmaterial Transport Ukraina Vägtransport