3,5 miljoner i böter och fängelse efter ”danskt rekord” i förarkortsfusk

Ett familjeåkeri från Fyn i Danmark dömdes i går av domstolen i Odense för att ha fuskat med förarkort och därmed försökt att dölja brott mot kör- och vilotidsreglerna. Och det sved rejält för de åtalade när domstolen hade sagt sitt.

Specialåklagare Pernille M.A. Moesborg vid Sydøstjyllands Politi förklarar att ärendet tog sin början den 12 februari 2021 när Tungvognscenter Syd stoppade åkeriets fordon för kontroll.

Utredningen som följde visade att åkeriägaren körde med sin frus förarkort i färdskrivaren. Misstankar uppstod också om att åkarsonen använde sig av sin farfars förarkort.

Utredningen ledde till åtal mot fem personer, inklusive de rättmätiga ägarna till de missbrukade förarkorten, och omfattade fler än 700 åtalspunkter.

De två män som åtalades för missbruk av förarkort har delvis erkänt sig skyldiga under rättegången, medan ägarna till korten har förnekat brott.

En enig jury kom fram till i sitt beslut att de tilltalade skulle fällas på samtliga åtalspunkter.

En 46-åring dömdes till åtta månaders fängelse, varav de två månaderna ska avtjänas, medan resten villkoras med samhällstjänst. Han ska betala böter på 442 000 danska kronor.

Hans körkort har även återkallats i två år. Likaså förbjuds 46-åringen att bedriva åkeriverksamhet under tre år.

En 22-åring dömdes till fyra månaders fängelse, vilket villkorades med samhällstjänst, böter på 67 000 danska kronor samt att hans tunga behörigheter återkallades i ett år.

Ägarna till förarkorten dömdes till vardera fyra månaders villkorligt fängelse.

Åkeriföretaget ska betala 2 137 000 danska kronor i böter.

Det totala bötesbeloppet motsvarar närmare 3,5 miljoner svenska kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-18 11:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Förarkortsfusk Rättsfall Tungvognscenter Syd