Tyst och utsläppsfri. Den elektriska lastbilen på 60 ton kommer vara på plats i Sälen och Mora under Vasaloppet. Tyst och utsläppsfri. Den elektriska lastbilen på 60 ton kommer vara på plats i Sälen och Mora under Vasaloppet.

Unik el-lastbil levererar skidor till Vasaloppet

DHL Freight är sedan drygt tio år officiell logistikpartner åt Vasaloppet med fokus på fossilfria transporter. I år kommer en av världens största elektriska lastbilar att tjänstgöra under Vasaloppsveckan. ”Eldrivna tunga lastbilar är ett viktigt steg på vår väg mot fossilfria transporter”, säger Ylva Öhrnell, Hållbarhetschef på DHL Freight i Sverige.

Den elektriska lastbilen ingår i ett pilotprojekt mellan DHL Freight och Volvo Lastvagnar. Den kommer nu att leverera skidor och annan utrustning under Vasaloppsveckan där DHL Freight ansvarar för all logistik sedan 2011.

Den som har möjlighet är välkommen att beskåda lastbilen på plats och lära sig mer om DHL:s omfattande hållbarhetsarbete.
– Världens blickar riktas mot Sälen och Mora i samband med Vasaloppsveckan och där passerar massor av människor som vi hoppas ska bli inspirerade av den här eldrivna lastbilen, säger Ylva Öhrnell.

DHL Freight har sedan mars 2021 kört med en av de största eldrivna lastbilarna i världen, en Volvo FH med en tillåten maxvikt på 60 ton inklusive släp, bland annat på den 15 mil långa sträckan Göteborg-Jönköping. Lastbilen laddas vid sina ändstationer: hos DHL Freight i Jönköping och Volvo Truck Center i Göteborg.

Året som gått har inneburit viktiga erfarenheter och lärdomar om el-lastbilen och dess teknologi. Att den nu ska tjänstgöra i ett vintrigt och kallt Dalarna under Vasaloppsveckan kommer ge ytterligare värdefulla kunskaper.
– DHL Freight har idag ett växande antal el-lastbilar som rullar i Sverige, från lätta till tunga modeller. Hittills har elektriska lastbilar främst kört på kortare sträckor inom städer och storstadsområden. Nu vill vi visa att det går att köra längre sträckor med riktigt tunga elektriska lastbilar. De gör precis samma jobb som en motsvarande dieseldriven lastbil skulle ha gjort, säger Ylva Öhrnell.

Som ett av världens största logistikföretag, säger Ylva Öhrnell att DHL kan göra stor skillnad och vara en viktig del av omställningen till fossilfritt.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-23 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DHL Freight Eldrift Ellastbil Hållbarhetsarbete Klimatomställning Laddinfrastruktur Vasaloppet Volvo Lastvagnar