Rickard Gegö, vd Sveriges Åkeriföretag, vill att regeringen skyndar på lagstiftningen. Rickard Gegö, vd Sveriges Åkeriföretag, vill att regeringen skyndar på lagstiftningen.

Svensk lagstiftning stoppar regler för att stävja fusket i åkeribranschen

Svenska löner ska gälla på svenska vägar. Den 2 februari träder nya EU-regler om utstationering i kraft för att stoppa fusket i åkeribranschen - men inte i Sverige. Det beror på att den svenska lagstiftningen ännu inte är på plats.

Att yrkesförare ska ha svenska löner när de kör i Sverige är nog den viktigaste delen för att få ordning på fusket, säger Rickard Gegö, vd hos Sveriges Åkeriföretag.
– Men utan svensk lagstiftning på plats är det nya regelverket verkningslöst just nu vilket är synd, säger han.

Från och med den 2 februari 2022 gäller nya regler för utstationering inom EU. Arbetsgivare som utstationerar förare inom vägtransportbranschen ska då skicka in en utstationeringsdeklaration i EU-kommissionens portal.

Deklarationen som ska kunna visas upp vid en eventuell vägkontroll är en del av det EU-gemensamma mobilitetspaketet där vi fått skärpta regler för transportbranschen inom tre områden – utstationering, kör- och vilotider och cabotagetransporter.
– En fungerande kontrollverksamhet är en förutsättning för att stoppa fusket i transportbranschen och för att ge yrkesförare från hela EU ett drägligt liv, men återigen hänger inte den svenska lagstiftningen med vilket ger fel signal mot den seriösa delen av branschen, säger Rickard Gegö.

Den 21 februari 2022 införs ytterligare regler kopplade till mobilitetspaketet. Bland annat skärpta krav i tillståndsförordningen, skärpta regler för användning av utländska fordon och krav på att polisen ska kontrollera vägarbetstid.
– Nu är det hög tid att regeringen visar att de menar allvar med att få ordning på fusket i transportbranschen och skyndar på implementeringen. Mobilitetspaketet ger oss stora möjligheter, men svensk lagstiftning och en fungerande kontrollverksamhet måste finnas på plats, avrundar Rickard Gegö.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-02 09:22
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Mobilitetspaketet Regeringen Rickard Gegö Socialdemokraterna Sveriges Åkeriföretag Utsationeringsavtal Yrkesförare