Yrkesförare

Listar alla artiklar taggade med: Yrkesförare

Låt branscherna få större inflytande över yrkesutbildningarna

Igår presenterade Svenskt Näringsliv en reformagenda för den gymnasiala yrkesutbildningen. Reformagendan består av 26 reformer för att skapa en bättre gymnasial yrkesutbildning. Transportföretagen har bidragit till agendan och ställer sig nu bakom reformpunkterna. Nu höjs röster även från Transportföretagen om att låta branscherna få ökat inflytande över yrkesutbildningarna.

Kraftigt ökat behov av kompetens i transportsektorn på parallella spår

Transportbranschen behöver betydligt mer personal än vad de offentliga utbildningarna kan få fram. Dessutom, i och med elektrifiering och digitalisering, kommer kompetenskraven av utvecklas i en rasande takt. Detta stod klart under konferensen ”Framtidens Kompetens” anordnad av Transportföretagen.

Transportbranschen bjuds in till samtal för att säkra tillgången på yrkesförare

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bjuder in företrädare för fackförbund, åkerinäring och berörda myndigheter till rundabordssamtal om yrkestrafik på väg med anledning av de senaste rapporterna om kompetensbrist på yrkesförare inom EU och bristfälliga arbetsvillkor inom åkerinäringen.

Fortsatt många fortkörningar bland yrkesförare

Folksam har för tredje året i rad mätt hastighetsöverträdelser bland yrkesförare. Resultatet i år är nedslående. Andelen hastighetsöverträdelser ökar kraftigt jämfört med föregående år, och en av fyra kör mer än över tio km/h för fort.

Toalettbrist fortfarande hett ämne i Storbritannien

Vi har tidigare berättat om brittiska yrkesförares problem med bristen på tillgång till sanitära faciliteter. Nu är det dags igen när FTA riktar kritik mot den brittiska regeringen som misslyckas med att förbättra förhållandena. Problemet uppmärksammades även under UN World Toilet Day.

Brittiskt läkarföretag utreds för att ha utfärdat oriktiga läkarintyg till yrkesförare.

I Storbritannien finns det ett stort utbud av läkargrupper som erbjuder läkarundersökningar och intyg för olika yrkesgrupper. Bland dem lastbils- och taxichaufförer. Det erbjuds snabb service, tider på obekväm arbetstid, även under helger, och detta oftast till ett lägre pris än hos en allmänpraktiserande läkare. Billigt är emellertid inte alltid bäst har flera chaufförer fått erfara.

Livet som Scaniachaufför – som barnbok

Scania är med i en ny barnbok om lastbilsförarens vardag. Det handlar om boken ”Halvan - här kommer långtradaren”, en berättelse om hur det är att arbeta och bo i en modern lastbil.