Fot: Genré. Fot: Genré.

Nätsurfande förare dödade tre

I Storbritannien surfade en chaufför på dejtingsidor medan han körde i cirka 90 km/h. Han har suttit i fängelse i åtta år och tio månader efter att ha orsakat en olycka som dödade tre personer.

Chauffören som flyttat från Rumänien till Storbritannien, erkände sig skyldig till att genom vårdslös körning ha orsakat tre människors död.

Han körde en 3,5-tons Scania lastad med gödningsmedel när han plöjde in i köande trafik på A1 i Bowburn, County Durham, den 15 juli förra året.

David Dalglish, 57 och Elaine Sullivan, 59, samt Paul Mullen, 51, dog i olyckan som orsakade brand.

Mobiltelefonregistret visade att chauffören surfade på dejtingsajter i 40 minuter före kraschen. Han tittade på profiler och redigerade sina egna medan han körde, framgick det under förhandlingarna på Durham Crown Court.

Surfandet bidrog till att chauffören missade varningsskyltar för en trafiksituation orsakad av oljespill på vägbanan vilket skapade köer. Minuter innan olyckan har vittnen sett fordonet framföras vinglandes över vägbanan och en del trodde föraren hade somnat.

Domare James Adkin sade: ”Du sov inte bakom ratten vilket hade varit illa nog. Istället surfade du på dejtingsidor för att hitta en tillfällig sexpartner.”

Fordonet färdades i cirka 90 km/h när det körde in i en stillastående kö och orsakade flera sammanstötningar och eld bröt ut. Domaren sade att konsekvenserna av chaufförens agerande blev katastrofala.

Lastbilschauffören Michael Hosty och en annan man, Ryan Campbell, berömdes för sitt mod då de räddade chauffören ur det brinnande fordonet. Hosty har idag posttraumatiska problem efter händelsen.

Soldat Junior Sullivan vars mor och styvfar omkom, sade att hans liv slagits i spillror och att han känner en outhärdlig ilska när han ser förare använda sina mobiltelefoner under körning. Paul Mullen var trebarnsfar påväg att bli morfar. Två kvinnor överlevde olyckan, men den ena har kroniska bensmärtor och den andra kvinnan var höggravid och orolig för att förlora barnet.

Den åtalades försvarare sade att chauffören kände stor ånger och vidarebefordrade en ursäkt för den förödelse han orsakat.

Efter rättegången sade polis Catherine Iley som var på plats, att olycksplatsen var en upprörande syn för alla.
– Skräcken av vad de bevittnade den dagen kommer utan tvekan att leva kvar hos dem dem i många år framöver, sade hon till Motor Transport.
Hon gav en eloge till alla dem som försökte hjälpa till i efterdyningarna av kraschen, inklusive medlemmar av allmänheten, Highways England-anställda och soldater från 4th Regiment Royal Artillery som hade fastnat i den efterföljande trafikstockningen.

Förutom fängelsedomen, förlorade chauffören även körkortet i 14 år och fem månader.

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-24 14:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Dejtingsidor Dödsolycka fängelse Mobilsurfa Seriekollision Trafikolycka Vårdslöshet i trafik