Sveriges första eldrivna regionbuss. Foto: Mikael Leijon.

Skånetrafiken först med eldrivna regionbussar

Med start den 12 december blev Skånetrafiken den första inom svensk kollektivtrafik med fullelektriska regionbussar i drift. Det är via trafikföretaget Bergkvarabuss som man successivt kommer införa dessa bussar som kommer trafikera regionbusslinjer i Malmöregionen.

Att det är i Skåne det händer gör Carina Zachau (M), Kollektivtrafiknämndens ordförande, stolt.
– Jag är stolt över att vi är först ut i Sverige med regionbussar som går på el. Det ger en tystare och mer bekväm trafik både i städerna och på landsbygden, samtidigt som kollektivtrafikens utsläpp minskar, säger hon.

Den tekniska utvecklingen i den svenska kollektivtrafiken går just nu mycket snabbt och med ett stort fokus på omställning från fossila drivmedel till andra, hållbara drivmedel. Det är dock först nu som tekniken kommit så långt att den möjliggör långväga bussresor med fordon som drivs helt och hållet med el.

Fordonen kommer från fordonstillverkaren BYD och elen som kommer att användas för att ladda fordonen utgörs till 100 procent av el märkt med Bra Miljöval.

Fakta om de eldrivna regionbussarna
Mindre buller och tystare miljö i staden och på landsbygden
– Inga bränsleutsläpp – de drivs av 100 procent el märkt av Bra Miljöval
De är utrustade med två barnstolar i varje buss
– Regionbussarna laddas på depåerna i Malmö och i Trelleborg
De har en beräknad räckvidd på 30 – 40 mil
Sex stycken 15-meters elregionbussar sätts i trafik från söndagen den 12 december och fler sätts därefter successivt in i trafik i takt med att de levereras, totalt 23 bussar
Det är linjerna 103, 146, 181 och 300 som bussarna kommer trafikera
Ytterligare 18 stycken 13-meters regionbussar är beställda till Ystad stad och region och väntas tas i trafik i slutet av kvartal ett, 2022

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-13 09:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Bergkvara Buss BYD CO2 Elbuss Fossilfritt Drivmedel Hållbara transporter Miljö Skånetrafiken