Volvos prototyp av självkörande dragbil. Volvos prototyp av självkörande dragbil.

Volvo Autonomous Solutions presenterar prototyp av självkörande lastbil för fjärrtransporter

Volvo Autonomous Solutions presenterar prototyp av självkörande lastbil för fjärrtransporter i Nordamerika. Volvo Autonomous Solutions och Aurora har uppnått nästa milstolpe i sitt samarbete om att ta fram självkörande lastbilar för motorväg i USA. Idag presenteras en prototyp av Volvo Lastvagnars flaggskeppmodell VNL för fjärrtrafik, som är integrerad med teknologi utvecklad av Aurora (Aurora Driver). Den utgör ett viktigt steg mot en kommersiell lansering av helt självkörande lastbilar i klass 8 i Nordamerika.

Med hjälp av sin mångåriga erfarenhet och expertis inom inom säkerhet och teknologi, banar Volvo Autonomous Solutions vägen för att erbjuda kunder autonoma Volvo-lastbilar samt omfattande TaaS-lösningar (transporter som tjänst) för självkörande kommersiella lastbilar anpassade till enskilda kunders behov.

Medan forskning och utveckling sker i form av ett globalt samarbete inom Volvokoncernen, utformas och konstrueras applikationer för självkörande lastbilar för motorvägsbruk också i USA, som en förberedelse för framtida produktion på Volvo Lastvagnars monteringsfabrik New River Valley i Dublin, Virginia.

Säkerheten är av högsta prioritet för självkörande fordon och står i centrum för alla Volvokoncernens innovationer. Övergången till självkörande fordon bygger på flera typer av beprövad säkerhetsteknik som redan används i Volvo VNL, däribland Volvo Dynamic Steering (VDS) och automatiserad växellåda (I-Shift). Dessa befintliga tekniktyper skapar, tillsammans med en rad olika avancerade fordonsfunktioner, redundans i säkerhetslösningarna i den självkörande lastbilens kärnsystem för att möjliggöra säker drift.

I takt med att Volvo Autonomous Solutions och Aurora fortsätter sina framsteg med Volvo VNL-prototypen som presenteras digitalt i dag, arbetar parterna också vidare mot nästa steg i att förverkliga visionen om transporter mellan olika knutpunkter i Nordamerika.

I det arbetet ingår att kartlägga specifika regioner och rutter som fungerar som de första knutpunkterna i testerna ute på motorväg. Dessutom har Volvo Autonomous Solutions nära samarbeten med kunder för att förstå deras aktuella och framtida behov, prioriteringar och efterfrågan. Detta ligger till grund som en förberedelse för pilotförsöken med de självkörande Volvo-lastbilarna i vägtrafik, som innefattar scenarier med transporter mellan olika knutpunkter samt en slutlig kommersiell tillämpning av teknologin för autonom körning.

Övergången till självkörande lastbilar kommer inte att ske över en natt. Volvo Autonomous Solutions kommer att fortsätta öka takten i utvecklingen för att stödja kundernas föränderliga behov inom många olika transportsegment och marknader. I slutändan kommer bolagets autonoma transportlösningar även att gynna allmänheten i form av säkrare, mer effektiva och mer hållbara kommersiella godstransporter över hela USA.

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-29 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Aurora Autonoma Lastbiular Fjärrtransporter Självkörande Lastbil Teknologi Vägtransport Volvo