Patrik Nyholm, inköpschef på Elis Sverige, vid provkörning av en ny ellastbil. Foto: Elis

Elis kör elektriskt – med Volvo

Elis Sverige blir först i landet att leverera textilier med helt eldrivna lastbilar. Från och med juli rullar den första ellastbilen med företagets leveranser i Stockholm. Och i höst adderar man ytterligare två eldrivna lastbilar i sin trafik – en i huvudstaden och en i Helsingborg. Lanseringen är en del av företagets arbete med att möta de globala hållbarhetsmålen.

Redan 2020 körde Elis Sverige 41procent av sina transporter fossilfritt och utvärderar löpande olika typer av nya tekniker och bränslen för sin fordonsflotta. Med dessa tunga ellastbilar tar man ytterligare kliv mot en helt fossilfri fordonsflotta.

På Stockholms Stad tror man att merparten av Stockholms varudistribution kommer att vara fossilfri redan inom ett par år. Man spår också att stans andel av elfordon kommer att fortsätta öka för att år 2030 ligga runt 30 procent.
– Elis är den första leverantören i våra så kallade spjutspetsupphandlingar. Vi är mycket intresserade av hur lanseringen av ellastbilar landar, säger Per Erik Österlund, projektledare på Miljöförvaltningen i Stockholms Stad.

Med introduktionen av tre eldrivna lastbilar tar Elis Sverige – som bedriver hyrtjänster av textil- och hygienprodukter – nu ett nytt steg i sitt hållbarhetsarbete. För att marknaden för ellastbilar ska kunna ta fart behöver någon gå före. Inom Elis ser man introduktion av de eldrivna lastbilarna som en nödvändig pionjärgärning.
– Att vara med och lansera fossilfria lastbilstransporter känns viktigt. Extra roligt att få göra det i huvudstaden. Ett viktigt steg både i vårt och Stockholms stads arbete med att nå de globala hållbarhetsmålen, säger Patrik Nyholm, inköpschef på Elis Sverige.

– Vi är mycket glada över att Elis har beställt tre helelektriska lastbilar. Med dem möter vi både stränga miljökrav och höga affärsmässiga krav från våra kunder, och vi är stolta över förtroendet från Elis att kunna bidra ytterligare till deras ambitiösa hållbarhetsmål, säger Johan Selvén, försäljningschef Volvo Lastvagnar Sverige.

I samband med lanseringen av ellastbilarna flyttar Elis Sverige sin distributionshub i Stockholm – från Vårby till Östberga. Flytten på cirka två mil innebär i sin tur miljövinster i form av kortare transporter.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-01 13:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Elis Företagsnyheter Miljö Volvo Lastvagnar AB