Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Manipulation kostade polack 320 000 kronor

Anledningarna till att en del transportörer envisas med att trampa utanför de normer som samhället satt upp är troligtvis många. Men något som troligtvis lockar är möjligheten att tjäna mer pengar. Det gör man säkert också, åtminstone till dess den danska polisen står framför lastbilen och viftar med den röda lampan.En polsk chaufför och dennes åkare fick igår, tisdag, känna på den ”danska dynamiten”. Detta efter att ha stoppats vid Kolding av Danmarks ”tunga grupp”, Tungvognscenter Syd.

En teknisk undersökning av lastbilen visade att färdskrivaren i lastbilen hade manipulerats, så att vila registrerats trots att lastbilen rullat. Detta menar den danska myndigheten bevisar att ”det har gjorts ett medvetet försök att fuska med reglerna om kör- och vilotider”.

Polisens avslöjande innebär att den danska staten kommer att utkräva böter om totalt 225 000 danska kronor av åkeriet, vilket motsvarar drygt 320 000 svenska kronor.

Både den polske föraren och åkeriägaren har erkänt brotten. Lastbilen kvarhålls av polisen tills hela bötesbeloppet har betalats.

Domstolen kommer senare att avgöra om chauffören ska straffas genom ”ett ovillkorligt återkallande av körkortet”.

Om artikeln

Publicerad: 2021-04-14 14:43
Kategori: Nyheter
Taggar: Färdskrivare Kör- och vilotider Manipulation Trafiksäkerhet Tungvognscenter Syd