Foto: Nordanå Transport AB.

Fler transportköpare vill ha hållbara transporter

Miljöaspekten, trafiksäkerhet och sociala förhållanden för förarna, blir allt viktigare för transportköpare, menar Anders Clarén, vd på Nordanå Transport AB. Det gör svenska åkerier mer attraktiva.


Vi har tidigare berättat att Nordanå Transport AB satsar på miljön – på riktigt. Genom att deras fordon går på fossilfritt bränsle, kan man göra skillnad här och nu, säger vd Anders Clarén.

Däremot har det inte varit helt enkelt att sälja in fossilfria transporter hos alla kunder. Trots att det handlar om en prisökning på endast 2 procent, väljer en del företag bort fossilfria transporter. Nordanå Transports befintliga kunder, stora som små, har emellertid följt med i utvecklingen och uppskattar satsningen.

Detta berättade vi om i augusti 2020. Nu verkar situationen förändras. Förutom att åkeriet har uppmärksammats i Dagens Industri, skriver även Transportföretagen om dem och där säger Anders Clarén nu att fler och fler transportköpare frågar efter hållbara transporter.

Han menar att branschen varit konservativ, men att man nu istället blivit progressiva i att finna bättre lösningar.

En uppfattning Anders Clarén har är att det för transportköpare blir allt mer viktigt vem som kör deras gods. Att kunderna förstår att transportören bär även deras varumärke och att man vill se kollektivavtal samt miljötänk.

Transportföretagen berättar att Nordanå Transport idag kör med Euro 6-motorer och enbart biobränsle i tankarna. Kunderna vill också att transporterna sker på ett trafiksäkert sätt. Alla dessa faktorer bidrar till att kunna göra svenska transporter mer attraktiva.

Det gäller dock för svenska åkerier att se till att göra sig attraktiva för transportköparna och tillgodose det som efterfrågas inom miljö, trafiksäkerhet samt den sociala delen.

Om artikeln

Publicerad: 2021-04-01 12:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Biobränsle Dagens Industri kollektivavtal Miljö Nordanå Trafiksäkerhet transporter Transportföretagen