Foto: Johan Westerlind för NTEX.

NTEX inleder omställning till fossilfria transporter

Första ellastbilen levererad

Nu börjar NTEX, ett privatägt transport- och logistikbolag, investera i fossilfria fordon. Först ut är en helt eldriven lastbil från Volvo Lastvagnar som kommer att användas för distribution i göteborgsregionen. Satsningen beräknas minska koldioxidutsläppen under körning med omkring 19,6 ton per år.
Chaufförspodden – Exklusivt


Vi har tidigare berättat att NTEX nu satsar på snabbast möjliga övergång till helelektriska lastbilar. Nu har man inlett det arbetet.

Under onsdagen den 10 februari, mottog NTEX bolagets första eldrivna lastbil, en Volvo FL Electric från Volvo Lastbilars elfordonsprogram. Lastbilen är en av de första privatägda av sitt slag i Västsverige. Deltog vid överlämnandet gjorde NTEX vd Thomas Ström, tillsammans med chauffören Krister Skogbäck och NTEX Inrikes vd Anette Yngvesson.

NTEX grundare och vd, Thomas Ström.
– Jag vet att det varit stor efterfrågan på dessa fordon och vi på NTEX är väldigt glada att kunna göra denna investering. Ellastbilen är en viktig del i vårt miljöengagemang. Målet är att vi ska använda fossilfria fordon så snart som möjligt och eldrift är ett av flera intressanta alternativ, säger
han.

NTEX vill minska sin miljöpåverkan bland annat genom att använda mer klimatsmarta drivmedel. Bolagets lastbilar körs sedan ett antal år med HVO-diesel och man tittar även på alternativ, exempelvis vätgas och elektrifiering.

Lastbilen som är en Volvo FL, tas i bruk inom kort och ersätter ett av bolagets befintliga fordon som transporterar gods i och runt Göteborg. Ellastbilen är specificerad utifrån NTEX behov för det tänkta transportuppdraget och batterikapaciteten anpassad efter det för att kunna säkra att lastkapaciteten blir så hög som möjligt. Ellastbilen är idealisk för den tänkta uppgiften som omfattar körningar på runt 120 km per dag. Fordonet kommer att laddas nattetid vid den nybyggda laddstationen på en av NTEX terminaler på Hisingen.

Förutom minskad miljöpåverkan innebär eldriften även lägre ljudnivåer som tillsammans med en bra arbetsmiljö i hytten kan bidra till en förbättrad arbetssituation för chaufförer och andra som verkar i närheten.

VBG onspot

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-11 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Ellastbil Fossilfritt Ntex transporter Volvo