Illustration: Volkswagen

Volkswagen skapar utsläppsfritt trafiksystem på Medelhavsö

Tänk dig en grönskande ö i Egeiska havet där bilar, lastbilar och bussar nästintill ljudlöst rullar fram och där bilavgaser inte existerar. Det kan låta som taget ur en science fiktion-rulle där någon galen forskare har huvudrollen. Men det är snart verklighet. Det ska Volkswagen och Grekland se till.Volkswagen Group och Grekland har kommit överens om att införa ett banbrytande mobilitetssystem på den grekiska Medelhavsön Astipálea. Det befintliga transportsystemet på ön kommer att ställas om till elbilar och förnybar energi.

En avsiktsförklaring har undertecknats av Konstantinos Fragogiannis, biträdande utrikesminister för ekonomisk diplomati och öppenhet, och Dr. Herbert Diess, vd för Volkswagenkoncernen.

Astipálea är en ö i den södra delen av Egeiska havet, som täcker ett område på omkring 100 kvadratkilometer. Ön har en befolkning på cirka 1 300 personer och besöks av runt 72 000 turister per år.

Astipálea har idag ett mycket begränsat kollektivtrafiksystem med två bussar som trafikerar endast ett litet område på ön. För närvarande täcks energibehovet nästan uteslutande via fossila bränslekällor. Ön strävar efter att bli ett riktmärke för hållbar turism de närmaste åren.

Nyckelelementet i ”Smart Green Island”-projektet är ett helt nytt, modernt transportsystem med digitala mobilitetstjänster, inklusive ett helelektriskt bildelningssystem året runt, vilket kommer att lyfta den nuvarande mycket begränsade busstrafiken till en ny nivå.


Energin ska komma främst
från lokala, gröna energikällor som solceller och vind. Projektet kommer initialt att pågå i sex år.

I samarbete med lokala partners kommer delar av den traditionella biluthyrningsverksamheten att omvandlas till en bildelningstjänst som erbjuder elektriska skotrar från koncernens varumärke SEAT och elcyklar som ett komplement till elbilar. Bara detta kommer att bidra till en avsevärd minskning av bilparken på ön.

Sammantaget cirka 1 000 elbilar ersätter omkring 1 500 bilar med förbränningsmotor.

Volkswagen har just påbörjat utrullningen av sin elektriska ID-familj och har planerat lanseringar av ett antal nya modeller de kommande åren, utöver kompaktmodellen ID.3 och SUV-modellen ID.4.

Kommersiella fordon från lokala företag samt specialfordon på ön – som polisbilar, räddningsfordon och bilar som ägs av offentliga myndigheter – kommer också att elektrifieras.

Volkswagen kommer dessutom att installera sina Elli-laddare över hela ön för att säkerställa en omfattande laddningsinfrastruktur med cirka 230 privata och ett stort antal offentliga laddpunkter.

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-11 12:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter grekland Miljö Vetenskap Volkswagen