Scania bygger batterilaboratorium i Södertälje

Med den snabba utvecklingen av elektrifierade fordon under de kommande åren, behöver Scania samtidigt förstärka batteriprovning och leverera skräddarsydda batterilösningar. Scania investerar därför 160 miljoner kronor i ett nytt batterilaboratorium vid Scanias forsknings- och utvecklingscenter i Södertälje.


Bygget av den 1 000 kvadratmeter stora anläggningen påbörjades nyligen och byggarbetet avslutas under våren 2021. Efter en omfattande provning och kontroll av utrustning och instrument kommer laboratoriet att vara i full drift under hösten 2021. Laboratoriet får tre 250-kvadratmeter stora provhallar för battericeller, batterimoduler och batteripack. Intill provhallarna får laboratoriet även ytor för provförberedelser som ska förbättra arbetsmiljö, säkerhet och provningseffektivitet.

Laboratoriet kommer främst att inriktas på batteriprestanda och livscykelanalyser i skilda klimatförhållanden från -40°C till 70°C. Scanias ingenjörer kommer att undersöka och fastställa de bästa driftsegenskaperna för batterier med hänsyn till bland annat måltemperatur, laddningsgradsfönster och laddningskurva i anpassad användning för att optimera livslängd och kundkrav.

Det nya batterilaboratoriet kompletterar en mindre anläggning med en klimatkammare för provning av batteripack som togs i bruk tidigare i år. I det laboratoriet kan Scania prova batteripresentanda i rullande elektriska lastbilar och bussar utan att behöva montera ur batterierna. Fordonen ställs intill laboratoriebyggnaden och ansluts till provutrustningen.

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-17 10:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Batterilaboratiorium Eldrift Scania Södertälje