En ny, fossilfri Scania. Till vänster Oscar Svenlund, vd på Lecab. Till höger Perra Johansson, ägare och vd Åkes Fjärr- och lokaltransporter. Foto: Scania

EthaDrive – nu rullar nya klimatsmarta etanollastbilar ut på vägarna

Med start den 3 juli rullar etanollastbilarna som ingår i EthaDrive ut på vägarna. EthaDrive är ett innovationskluster som får finansiellt stöd av Energimyndigheten för att stärka förutsättningarna för etanolbränslet ED95. Med sin höga klimatnytta har bränslet potential att minska koldioxidutsläppen från tunga transporter rejält.

Med start i början av juli och fortsatt under andra halvåret 2020, levereras de lastbilar som ingår i innovationsklustret. Fordonsdata och värdefulla erfarenheter från ägare och förare kommer samlas in och bearbetas för att kunna spridas som goda exempel. Deltagarna i projektet är positiva till möjligheten att delta.

Perra Johansson, vd, Åkes Fjärr och lokaltransport i Karlstad.
– För oss som åkerier skapar frågan vad som kommer bli framtidens drivmedel en hel del osäkerhet. LBC Frakt har en strategi hur klimatmålen ska lösas, i den strategin så finns etanolfordon med som en dellösning. Vi gör, vid sidan av inköpen av lastbilar, investeringar för att kunna lösa infrastrukturen kring en säker hantering med bränsletillgången av ED95 för våra fyra bilar. Vårt mål är att kraftigt öka antalet fossilfria fordon i vår flotta och EthaDrive ger oss ett bra tillfälle att utöka med en modern fossilfri lastbil. Vi kommer säkert öka antalet etanolfordon ytterligare de närmaste åren, säger han.

Bakom EthaDrive står fordonstillverkaren Scania och drivmedelsleverantörerna Lantmännen Agroetanol och Sekab BioFuels & Chemicals.

Etanol är världens största biodrivmedel med en god tillgång på hållbara råvaror. För tunga fordon gäller etanolbränslet ED95. Fördelarna med ED95 är att det är lätt att handskas med och samtidigt enkelt och kostnadseffektivt att producera och distribuera. Etanol har mycket hög klimatnytta vilket skapar förutsättningar för hållbara transporter med en kraftfull CO2-reduktion på upp till 90 procent. Utöver detta så ger ED95 en mycket ren förbränning vilket bidrar till en förbättrad luftkvalité.

Ronny Fyhr, vd, Renall i Norrköping.
– Vi har sedan 2015 en helt fossilfri fordonsflotta. Det ställer krav på oss att följa med i utvecklingen av nya alternativ och vara snabba att implementera ny teknik i vår verksamhet. EthaDrive ger oss också möjlighet att vara med och forma framtidens lösningar genom att våra erfarenheter av praktisk användning av fordon och drivmedel delas och sprids genom projektet. Vi får också tillgång till ett större nätverk av både kollegor, leverantörer och kunder, säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-03 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Etanol EthaDrive Fossilfritt Lantmännen Scania