Miljön vinnare när Coop ökar tågtransporterna

Ytterligare 5 000 lastbilstransporter försvinner från vägarna när Coop nu satsar på att transportera ännu mer av sina varor på räls. Nästan en och en halv kilometer tåg fraktar nu 2 600 ton varor ut till butikerna varje dag.

Den nya satsningen på tåg innebär att utsläppen från transporterna minskar med ytterligare 2 900 ton koldioxid årligen. Totalt ersätter Coops varutransporter med tåg närmare 17 000 lastbilstransporter varje år.

Peter Rosendahl, Transportdirektör på Coop.
– Att transportera varor är dagligvaruhandelns blodomlopp och vi på Coop är mycket stolta över att vara den enda aktören i vår bransch som transporterar en stor andel av våra varor på tåg, säger han.

Tre tåg med vardera 13 vagnar – totalt 1400 meter tåg – transporterar i och med den nya satsningen varor mellan varuterminalen i Bro, väster om Stockholm och Malmö. Det handlar om både kyld, fryst och rumstempererad mat, liksom andra varor.

Totalt handlar det om 2 600 ton varor per dag.
– Tågtransporterna sparar både pengar och miljö, och skapar ekonomisk och ekologisk nytta för våra kunder. I och med den nya satsningen kommer vi att öka kapaciteten rejält, något som kommer till stor nytta nu när vi utökat antalet butiker, avrundar Peter Rosendahl.

Gelins KGK

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-07 10:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Coop koldioxid Miljö Tågtransporter Varutransporter