Foto: Samuel Höök

Sjukskriven litauisk återfallsförbrytare fick fängelse – igen

Allmänheten tipsade polisen om en utlandsregistrerad, lätt lastbil parkerad i samhället. Trafikpolisen anlände till platsen och fann att fordonet inte bara hade punktering. Det var även överlastat, hade böjd bakaxel och lasten väckte frågor. Föraren hade nyligen avtjänat ett fängelsestraff i Danmark och var dessutom sjukskriven efter en stroke.

Den 4 november 2019 arbetade yrkestrafikgruppen i Dalarna utanför Mockfjärd när de av allmänheten uppmärksammades på lättlastaren som stod inne i samhället. Föraren och ägaren av fordonet, Henrikas, 54 år, fanns på plats.

Bilinspektör Samuel Höök och trafikpolis Andreas Warg ställde frågor om den helt osäkrade lasten beståendes av bland annat nya däck, fälgar och annat blandat gammalt och nytt samt kartonger. På en kartong fanns en adress till en däckfirma i Norge som polisen kontaktade.

Företaget berättade att de haft inbrott under natten varvid mycket stulits. Beskrivningen av det stulna passade in på lasten och det uppskattade begagnatvärdet av det stulna uppgavs vara cirka
300 000 norska kronor.


Henrikas greps utan att han vare sig frågade varför eller motsatte sig det. Fordonet hämtades av en tungbärgare och togs i beslag.

Han berättade i förhör att han kommit in till Sverige och kört mot Oslo på väg till Hamar där han skulle utföra en möbeltransport. Lasten uteblev och efter tre dygn på hotell, skickade hans uppdragsgivare honom till Sverige den 3 november för att hämta en ny last att ta med sig ut via Kapellskär.

Lasten hämtades i Karlstad. Eller var det Karlskoga? Henrikas mindes inte säkert. Han deltog inte själv i lastningen utan fick en kvittens utifrån vilken han fyllde i fraktsedeln. Uppdragsgivaren ordnade signaturer och köpte en färjebiljett åt honom. Godsets destination var Litauen.

När han fick punktering stannade han i Mockfjärd i hopp om hjälp. På morgonen den 4 november, gick han runt till tre hus för att be om hjälp, men istället kom polisen och grep honom på eftermiddagen.


I Falu Tingsrätt hävdade Henrikas att han inte visste att lasten bestod av stöldgods. För de 1000 euro han skulle få hade han aldrig åtagit sig att köra stöldgods. Hade han vetat hur det låg till, hade han tagit taxi till färjan och sedan hade ingen hittat honom, sade han.

Trots att han varit yrkeschaufför i många år, kunde han inte konsekvent redogöra för var han varit, var han kört och vart han skulle. När åklagaren visade en Sverigekarta för honom och pekade ut de orter han angett ha kört via, ändrade han sig igen och sade att han inte varit i Karlskoga, eller i Karlstad. Istället hade fordonet lastats någonstans cirka 10 mil in på den svenska sidan.

Henrikas har tidigare arbetat på ett stort transportföretag, men efter att ha blivit dömd för brott, slutade han där. Han dömdes 2019 för stöld i Danmark till 10 månaders fängelse, inklusive häktningstiden innan, och frigavs i juli 2019.

Därefter fick han en stroke som gjorde att han inte kunde fortsätta som yrkesförare. Då köpte han detta fordon och via annonser kunde han frakta mindre laster. Detta trots att han är sjukskriven.

Falu Tingsrätt bedömde Henrikas redogörelse som inte trovärdig och att han befunnit sig i landet enbart för att begå gärningen. Han dömdes den 23 december 2019 för häleri, grovt brott och eftersom han så snart efter förra domen återfallit till brott, blev det fängelse i 6 månader. Han fick sitta kvar i häktet tills domen vann laga kraft.

Efter avtjänat straff får han inte återvända till Sverige under en tid av fem år.


Trafikpolis Andreas Warg och bilinspektör Samuel Höök lät sig inte luras och avslöjade stölden. Foto: Polisen i Dalarna
Trafikpolis Andreas Warg och bilinspektör Samuel Höök lät sig inte luras och avslöjade stölden. Foto: Polisen i Dalarna

Om artikeln

Publicerad: 2020-01-10 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Återfallsförbrytare Bilinspektör Mockfjärd Polisen Stöld Stroke