Vice chefsåklagare Karin Everitt utreder ärendet. Foto: Heidi Bodensjö

Fall med manipulerad färdskrivare drivs som dataintrång

Vice chefsåklagaren i Sundsvall utreder just nu ett ärende med brottsrubriceringen dataintrång efter att en manipulerad färdskrivare påkommits av yrkestrafikgruppen i Sundsvall.

Dragbilen var från Estland och när färdskrivaren kontrollerades, saknades det cirka 30 mil och ett antal timmar vilket indikerade att det kunde röra sig om en manipulation.

Chauffören, en man i 60-årsåldern och bosatt i Estland, anhölls och sitter i skrivandes stund kvar i Sundsvall för vidare förhör.

Under utredningen tittar man bland annat på körsträckor och kontaktar även kunder där ekipaget har varit för att jämföra uppgifterna. Manipulationsutrustningen har hittats och tagits i beslag.

Vice chefsåklagare Karin Everitt har precis fått ärendet och kommer under dagen att fortsätta utredningen. Brottsmisstanken är dataintrång. Finns det något du ser som komplicerat i utredningen?
– Egentligen inte. Föraren har erkänt att han använt utrustningen som hittats och beslagtagits, säger hon till oss.

Chauffören kommer att få ett strafföreläggande med böter och utredningen fortsätter sedan mot åkeriet.

Vice chefsåklagare Karin Everitt är för oss känd sedan tidigare då hon i Sundsvalls Hovrätt fick en fällande dom i fallet med den Nordmakedonske föraren som hade förfalskade dokument och som blev startskottet för Här Stannar Sverige.


Om artikeln

Publicerad: 2019-12-06 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare Dataintrång Manipulerad färdskrivare Polisen Sundsvall Yrkestrafikgruppen