Bilden har inget med artikelinnehållet att göra. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Polsk åkare fick böta 3 300 – för manipulerad färdskrivare

En polsk chaufför och tillika åkeriägare ertappades den 11 juli i år med att ha satt sin färdskrivare ur spel med magnet. För detta dömdes han av Skaraborgs tingsrätt den 23 oktober till dagsböter.

Trafikpolisen i Skara stoppade den 11 juli i år ett polskt trailerekipage vid Brännebrona i Götene kommun. Bilinspektören och dennes kollegor på trafikpolisen fattade misstankar om att färdskrivaren var manipulerad. Misstankar som skulle visa sig stämma.

Chauffören åtalades, misstänkt för dataintrång. Av stämningsansökan framgår att chauffören har manipulerat bilens färdskrivare genom att placera en magnet mot givaren på växellådan.

Den 23 oktober meddelade Skaraborgs tingsrätt sin dom i målet. I domslutet läser vi att chauffören har erkänt gärningen och att påföljden för tilltaget stannade vid 50 dagsböter á 50 kronor. Han ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden. Summa: 3 300 kronor.


I andra liknande ärenden
har det slutat med företagsbot. Vi kontaktar kammaråklagare Britt-Marie Johansson på Åklagarkammaren i Skövde som var sessionsåklagare, alltså den som hade ärendet i rätten.
– Åtalet omfattade inte någon företagsbot. Rätten har därför inte prövat den frågan, förklarar hon och hänvisar till den åklagare som åtalade i ärendet.

Marie Johansson förklarar att den åklagare som åtalade i ärendet har Åklagarkammaren i Karlskrona, som handlägger trafikmålsärenden med företagsbot, beslutat att inte driva någon talan om företagsbot i detta fall.
– Ärendet överlämnades därför till Åklagarkammaren i Skövde. Av den anledningen fördes inte någon talan om detta, avslutar hon.

Proffs har utan framgång sökt åklagaren som åtalade i ärendet.

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-08 16:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Lika inför lagen Likhet inför lagen Manipulation Rättsfall Skara Trafikpolisen Transportfusket