Drivers attestation, pink paper, świadectwa kierowcy. Eller Förartillstånd, på svenska. Foto: Göran Rosengren, arkiv Drivers attestation, pink paper, świadectwa kierowcy. Eller Förartillstånd, på svenska. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Polen fortsatt ”Europamästare” i att utfärda förartillstånd

Polen har i flera år varit ”Europamästare” i att utfärda förartillstånd. Enligt vad tidningen Proffs erfar, lär de få behålla den titeln vid det här årets slut, även om det nu ser ut som att kurvan åtminstone planar ut. Detta enligt siffror som Proffs fått från den polska transportmyndigheten idag.

Drivers attestation, pink paper, świadectwa kierowcy. Trafikpolisen har genom åren lärt sig hur de ska uttrycka sig för att förmå tredjelandsmedborgaren som kör lastbil att plocka fram det rosa intyget som visar att han får lov att köra internationell, yrkesmässig trafik.

Ett förartillstånd ger alltså en förare från tredjeland, personer som inte är medborgare i något EES-land, lov att arbeta som chaufför i internationell godstrafik i ett åkeri etablerat i ett medlemsland.

Och det rosa pappret blir ett allt vanligare dokument som visas upp i samband med trafikpolisens kontroller. Ofta är dokumenten äkta – men det finns undantag, något som Proffs skrev om så sent som i mitten av oktober.


Allt sedan vi för några år sedan
i en rad uppmärksammade artiklar redovisade hur många förartillstånd som årligen utfärdas inom EU, har ett flertal politiker, både nationellt och inom EU, engagerat sig i frågan. Man funderar bland annat på vilka konsekvenser den frikostiga utdelningen kan få för EU:s inhemska yrkeschaufförer – att man helt enkelt riskerar att göra yrket ointressant för den yngre generationen eftersom några av de naturliga följderna är lönedumpning och försämrade anställningsvillkor.

Under 2018 utfärdade de polska myndigheterna 72 390 förartillstånd till tredjelandsmedborgare. Totalt i EU utfärdades 133 657 stycken samma år

I år har Polen hittills delat ut 63 024 stycken, vilket är snarlika siffror jämfört med samma period förra året (65 337). Från att år efter år ha ökat, pekar årets siffror på att kurvan nu planar ut.

Fotnot
År 2012 fick totalt 28 059 tredjelandsmedborgare förartillstånd i EU. 5 353 av dessa utfärdades i Polen.

Läs fler artiklar om förartillstånd – klicka här!

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-07 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbristen EU Förartillstånd FTEU Polen