De båda sverigedemokraterna Thomas Morell (t vä) och Peter Lundgren ägnade en heldag i hamnen för att ta en närmare titt på kontrollverksamheten. Foto: Göran Rosengren De båda sverigedemokraterna Thomas Morell (t vä) och Peter Lundgren ägnade en heldag i hamnen för att ta en närmare titt på kontrollverksamheten. Foto: Göran Rosengren

Polis och tull i fokus när

Morell och Lundgren besökte Helsingborgs hamn

I början av oktober besökte socialdemokraterna Joakim Sandell och Niklas Karlsson Kustbevakningen i Helsingborgs hamn, för att titta närmare på hur inspektioner av farligt godstransporter går till. I slutet av samma månad, den 31 oktober, får samma hamn ett nytt besök av två andra politiker. Den här gången av sverigedemokraterna Thomas Morell (trafikutskottet) och EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Istället för Kustbevakningen, var det trafikpolisen, gränspolisen och tullen som stod i centrum för politikernas intresse.
Mer om det intressanta besöket kan du läsa om i nästa nummer av Proffs.
EU-parlamentarikern Peter Lundgren diskuterade Tullverkets verksamhet, utveckling och framtid med Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket i region Syd. Foto: Göran Rosengren
EU-parlamentarikern Peter Lundgren diskuterade Tullverkets verksamhet, utveckling och framtid med Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket i region Syd. Foto: Göran Rosengren

Enligt vad tidningen Proffs erfar handlar det om en ömsesidig uppskattning när politiker möter myndighetsutövare ute på fältet. Eftersom det inte är fråga om någon ”blixtvisit”, kan kontrollpersonalen arbeta precis som de brukar och ändå bjuds det tidsmässigt utrymme för alla parter att ställa frågor, peka på problem och – inte minst viktigt – ge förslag på sådant som kan utvecklas och förbättras.
– Det är alltid lika intressant att på nära håll se hur kontrollerna utförs, säger Peter Lundgren.

Han har själv kört långtradare i cirka 30 år, men detta till trots förvånas han över hur det är ställt med ordningen i de transporter som kontrolleras under dagen.
– Lastsäkringen är ju under all kritik. Det är obegripligt att många förare inte tycks förstå vad de utsätter både sig själva och medtrafikanterna för, säger Peter.


Diskussionerna under dagen
berör det mesta som har med de båda myndigheternas kontrollverksamhet att göra. Både det praktiska arbetet men även det rent administrativa. Det blir tydligt att det sistnämnda är något som tar upp en stor del av trafikpolisens tid.
– Det har ju inte blivit mindre administrativt arbete, tvärtom, det har blivit mer och det tar väldigt mycket tid, menar Sören Johansson, trafikpolis i Helsingborg.

Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket i region Syd tar med sig de båda politikerna på en rundtur i tullens lokaler i hamnen. Lokaliteter som har en erkänt bra logistik och som står modell för andra, kommande kontrollokaler i landet.
– Tulltjänstemännen, våra hundar och röntgenutrustningarna är våra främsta verktyg, förklarar Martin och tillägger att han är tacksam för de resursmässiga tillskott som tullen fått.


Både Peter Lundgren och
Thomas Morell är nöjda med dagen.
– Detta har varit otroligt lärorikt. Vi har fått massor med intryck, tankar och idéer med oss hem och vi kommer att fortsätta jobba för att våra myndigheter ska få alla nödvändiga resurser för att kunna bedriva sitt oerhört viktiga arbete, summerar Peter Lundgren och Thomas Morell innan de lämnar hamnen.

En längre artikel om de båda politikernas studiebesök kan du läsa i nästa nummer av Proffs, som kommer ut den 22 november.

Proffs chefredaktör Göran Rosengren fick rycka in och flytta ett trailerekipage vars chaufför visade sig köra på fyllan. Med 0,24 promille fick den litauiske föraren snällt följa med polisen. Foto: Isabell Rosengren
Proffs chefredaktör Göran Rosengren fick rycka in och flytta ett trailerekipage vars chaufför visade sig köra på fyllan. Med 0,24 promille fick den litauiske föraren snällt följa med polisen. Foto: Isabell Rosengren

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-05 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Gränspolisen Peter Lundgren Sverigedemokraterna Thomas Morell Trafikpolisen Tullverket Verksamhetsbesök