Far och dotter från Sverige får böta 940 000 för olagliga transporter – i Danmark

En 47-årig chaufför från Sverige dömdes under måndagen av rätten i Odense till böter för att utan tillstånd ha fraktat både passagerare och gods med sin minibuss med tillkopplat släp. Och det blev en dyr historia.

Det hela började den 27 januari 2018 då Tungvognscenter Syd stoppade minibussen vid Kildebjerg på Fyn. I minibussen fanns flera personer och på det tillkopplade släpet stod en personbil.
– Men han kunde inte visa upp några transporttillstånd för vare sig gods- eller persontrafik, bland annat, förklarar specialåklagare Pernille Moesborg på Sydøstjyllands Politi.

Den svenske chauffören blev senare, vid två tillfällen den 9 och den 14 april, stoppad på nytt. Av samma Tungvognscenter och av samma anledning som i januari.

Polisen kunde konstatera att det fortfarande inte fanns några tillstånd. Igår, måndagen den 7 oktober, skulle 47-åringen ställas inför rätta.

Han dök dock inte upp i rättssalen, vilket inte spelade någon större roll eftersom målet ändå avgjordes i hans utevaro.
– Föraren åtalades i egenskap av ansvarig för både de egna och verksamhetens överträdelser, då han i realiteten är den som står för driften av företaget, som ägs av hans dotter, förklarar Pernille Moesborg.

47-åringen dömdes till böter om 288 500 danska kronor (cirka 440 000 svenska). Den 6 augusti dömdes hans dotter i egenskap av företagsägare till 330 000 danska kronor (drygt 500 000 svenska) i böter för samma förseelser.

Då 47-åringen inte dök upp i rättssalen under måndagen, är det okänt hur han ställer sig till domen.

Läs fler nyheter om Tungvognscenter Syd, klicka här!

Foto: Rigspolitiet

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-08 09:32
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Politiet Rättsfall Sverige Tungvognscenter Syd