Scania G500 XT väckte intresse bland besökarna på NACV. Foto: Sven-Erik Lindstrand

Efter trettio år: Scania gör come-back på den nordamerikanska marknaden

Efter att ha varit borta från Nordamerikanska marknaden i nästan trettio år, gjorde Scania ”come-back” på North American Commercial Vehicle Show (NACV) i Atlanta, Georgia, nu i veckan där man visade en Scania 8X4 G500 XT.

Fordonet ställdes ut i VW Tratons monter och väckte där intresse. VW Traton är moderbolag för Scania, MAN och brasilianska Volkswagen samt äger närmare 20 procent i Navistar som tillverkar lastbilsmärket International.

Scanias G500 XT lastar 40 ton och är avsedd för den kanadensiska gruvindustrin. Tanken är att Scania ska säljas genom Tratonpartnern Internationals återförsäljare.

Scania introducerades ursprungligen i USA 1985 på New England Truck Show i Boston, Massachusetts. Efter att ha sålt cirka 400 tunga fordon, drog sig Scania i början av 1990-talet ur den olönsamma nordamerikanska lastbilsmarknaden, men nu är man alltså åter tillbaka.

Ett utförligt reportage från NACV kommer i decembernumret av Proffs redaktionella tidning.


Om artikeln

Publicerad: 2019-10-31 13:43
Kategori: Nyheter
Taggar: International MAN NACV Scania Traton USA VW XT