Inrikesminister Mikael Damberg Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Polisens oförmåga att kontrollera nya färdskrivare föremål för fråga till ministern

Att trafikpolisen saknar möjlighet att kontrollera den nya "smarta" färdskrivaren har fått Thomas Morell (SD) att författa en fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S). Morell vill veta vad ministern tänker göra för att säkerställa att polisen klarar sitt uppdrag att utföra kontroller i samtliga förekommande färdskrivare.
Thomas Morell (SD).
Thomas Morell (SD).

Thomas Morell bygger sin frågeställning på den artikel som tidningen Proffs nyligen publicerade, som avslöjar att trafikpoliser och bilinspektörer inte har utrustning som kan ladda ner data från den ”smarta” färdskrivaren.

Morell menar att den nya typen av färdskrivare har varit på tapeten i över fem år i EU och att det är ”allvarligt att en myndighet inte förbereder sin verksamhet bättre än så här.”, skriver han till inrikesministern.

Vidare konstaterar Morell att ”staten och dess myndigheter är snabba att lagföra enskilda personer och företag för bagateller, men när det gäller att upprätthålla rättssäkerheten i ett kontrollsystem är det uppenbarligen inte lika bråttom.”.

”Att polisledningen uppenbarligen har varit senfärdiga i hanteringen inför den nya färdskrivarens införande torde stå utom allt tvivel.”, menar Thomas Morell vidare.

Den konkreta frågan till Mikael Damberg lyder:
”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att polisen klarar sitt uppdrag att utföra kontroller i samtliga förekommande färdskrivare?”.

Senast den 11 september måste inrikesministern svara Thomas Morell.

VBG onspot