Polisen kan inte kontrollera ”smarta” färdskrivare – Damberg tänker inte vidta åtgärder

Proffs avslöjande att trafikpolisen saknar möjlighet att kontrollera den nya "smarta" färdskrivaren fick riksdagsledamoten Thomas Morell (SD) att författa en fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S). Morell ville ha svar på vad ministern tänker göra för att säkerställa att polisen klarar sitt uppdrag att utföra kontroller i samtliga förekommande färdskrivare. Nu har svaret kommit!

Efter att tidningen Proffs berättade om att landets trafikpoliser inte kunde ladda ner och analysera data från den nya ”smarta” färdskrivaren, reagerade politiker i trafikutskottet genom att skicka skriftliga frågor till olika ministrar.

Thomas Morell (SD) var en av frågeställarna – och mottagaren i hans fall var inrikesminister Mikael Damberg (S): ”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att polisen klarar sitt uppdrag att utföra kontroller i samtliga förekommande färdskrivare?”, undrade Morell.

Nu har Dambergs svar kommit. Han lyfter den utredning som man nyligen beslutat ska genomföras. ”I uppdraget ingår bl.a. att kartlägga och analysera den nuvarande kontrollverksamheten på yrkestrafikområdet för att få en bild av omfattningen av kontrollerna och kontrollernas effekter på regelefterlevnaden. Vidare ska en översyn göras av ansvarsfördelningen mellan de aktörer som utför kontroller av yrkestrafiken eller på annat sätt bidrar i trafiksäkerhetsarbetet.”, skriver Mikael Damberg i sitt svar.

Damberg förklarar att regeringen genom utredningen förväntar sig att få ett genomarbetat underlag i frågan hur kontrollverksamheten bedrivs och hur den kan förbättras.

”När det gäller den specifika frågan om Polismyndighetens möjligheter att utföra kontroller av färdskrivare ligger det i myndighetens ansvar att säkerställa att man har rätt teknik och verktyg för att utföra sina arbetsuppgifter”, skriver Damberg vidare.

Mikael Damberg förklarar att han är medveten om att ovannämnda är frågor som myndigheten arbetar med.
”Mot den bakgrunden planerar jag i dagsläget inte att vidta några åtgärder men jag är inte främmande för att agera i frågan om det skulle visa sig behövas”, avslutar han.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-11 12:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Mikael Damberg Skriftlig fråga Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Tachosmart Thomas Morell Transportfusket