Tyska körskoleelever får nytt perspektiv från lastbilshytten

En tysk TV-kanal presenterade nyligen att kort reportage om ett ovanligt sätt att lära sig köra bil. Elever som håller på att ta B-behörighet, får prova att sitta bakom ratten på en Volvo FH500 för att se vägen ur chaufförens perspektiv.

Tyska TV-kanalen TV MDR har gjort ett intressant reportage om ”kör och åk”-körskolan i Schlotheim, läser vi i Trans.info. Den nya infallsvinkel glädjer säkert många lastbilschaufförer. Framtida bilförare får även uppleva körning av lastbil under sin utbildning.

Körskolans praxis syftar till att medvetandegöra eleverna om de olika trafiksituationerna och för att hjälpa dem förstå trafiken och körningen från lastbilshytten.

Trots att övningarna sker inom ett övningskörningsområde, är det en verklig utmaning för eleverna. I TV-programmet fick två av eleverna uppleva hur man bromsar med ett 14-tonsekipage och hur begränsad sikten är från hytten samt hur man vänder ett sådant ”monster”.

Tack vare denna erfarenhet förstod unga förare inte bara hur det är att köra ett så stort och tungt fordon som är 10 gånger tyngre och sju gånger längre än en genomsnittlig personbil. De fick även respekt för förare som varje dag sitter bakom ratten på dessa fordon.

Om artikeln

Publicerad: 2019-06-25 13:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Körskola Lastbilshytt Övningskörning Tyskland