Fotot har inget att göra med ärendet som beskrivs i artikeln.

Nio års fängelse för färdskrivarmanipulation ”på beställning”

Preston Crown Court i Storbritannien dömde tre män till totalt nio år i fängelse för storskalig manipulation av färdskrivare samt pengatvätt.

Domarna föregicks av en lång och komplicerad utredning av Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) och polisen i Lancashire.

Darren Millington, 52, Shropshire, Stephen Young, 55, Wolverhampton och Benjamin Hayton, 43, Lancshire, dömdes alla för samma brott efter en fem veckor lång rättegång i Preston.

Männen tillverkade, levererade och monterade sofistikerad manipulationsutrustning för färdskrivare i lastbilar som möjliggjorde brott mot kör- och vilotiderna, skriver brittiska Transport News.

Bedrägeriet upptäcktes när DVSA-kontrollanter stoppade en lastbil nära M6 i Lancashire och fann då att färdskrivaren blivit manipulerad. Den efterföljande undersökningen och utredningen ledde till att de tre männen kunde kopplas till produktion, leverans samt montering av den olagliga utrustningen.

Millington köpte in delarna, Young och Hayton byggde manipulationsutrustningen och Hayton monterade sedan den i kundernas lastbilar för en kostnad upp till 1 500 pund per enhet.

Hayton monterade minst en enhet i ett fordon som tillhör åkeriet S Bramford International Ltd i Preston. Under utredningen fann DVSA att två förare på åkeriet hade felregistrerade kör- och vilotidsuppgifter 630 gånger under tre månader. Detta ärende drevs separat från det första.

De två förarna kallades till Preston Magistrates Court där de erkände sig skyldiga till att avsiktligt registrerat felaktiga kör- och vilotider vid olika tillfällen. För detta fick de villkorligt fängelse och samhällstjänst samt förlorade sina körkort. Åkeriet förlorade rätten att bedriva yrkesmässig trafik.

Om artikeln

Publicerad: 2019-05-08 14:46
Kategori: Nyheter
Taggar: Fängelsedom Manipulation Pengatvätt Rättsfall Storbritannien Transportfusket