Överlast och rattfyllor resultatet av ”Projekt 12” i Sälen

Den som färdades i trakterna kring Sälen den 6 – 10 februari kunde konstatera att det rörde sig en hel del poliser längs vägarna i området. Anledningen till det är att trafiksektionen i region Bergslagen hade samlats för att genomföra ”Projekt 12”. För projektets syfte var alla trafikanter intressanta – både för polisens del men även för Kronofogden, som samverkade med trafikpolisen under kontrollen.

Den 6–10 februari samlades ett antal trafikpoliser och bilinspektörer från region Bergslagen i Sälen för att försöka skapa en bild över hur trafiksituationen ser ut där och för att kunna planera effektivare framtida kontroller i området. Kontrollerna pågick i skift från tidig morgon till sen kväll.

Så här i sportlovstider är det så klart en rejäl blandning av fordon och trafikanter som kör på vägarna. Allt från glada sportlovslediga familjer till tung yrkestrafik. ”Projekt 12”, som hade man döpt insatsen till, genomfördes i samverkan med Kronofogden.

Magnus Sammils berättar att Kronofogdemyndigheten är positivt inställda till arbetssättet, att tillsammans med trafikpolisen utföra trafikkontroller, och att de anser att den här formen av myndighetssamverkan är väldigt bra.
– Kronofogdens medverkan under ”Projekt 12” har lett till utmätningar samt vidare arbetsmaterial i ärenden.


En del sportlovsfirare hade
det dåliga omdömet att köra med alkohol i kroppen. Toppnoteringen hamnade på 1,8 promille.
– Ett tag blev det faktiskt kö till bussen där vi har vår Evidenzer-utrustning, konstaterar trafikpolis Magnus Sammils, som dessutom är initiativtagare till projektet. Magnus är till vardags stationerad i Falun i Dalarna.

Polisen hade även tagit med sin mobila ATK (fartkamera). Under tiden den var aktiv, registrerades i snitt fyra hastighetsöverträdelser per timme på den 50-sträcka där den stod uppställd. Totalt fotograferades 68 bilister som körde för fort.
– Vi hade placerat ATK-vagnen vid en plats där många fotgängare rör sig, bland annat bussresenärer som går av vid en hållplats i närheten, förklarar Magnus Sammils.

Förutom sportlovsfirare kontrollerades även yrkestrafiken. Bland annat en svenskregistrerad 3,5 tons lastbil som man konstaterade hade drygt 330 procents överlast.
– Körkortet omhändertogs och föraren fick 4 000 kronor i böter.


Chauffören i den överlastade
lättlastaren var inte ensam om att få se sitt körkort omhändertaget.
– Sammanlagt tog vi hand om sex körkort under de fem dagarna, berättar Magnus Sammils.

I polisens sammanställning läser vi även att man till exempel gjorde 31 flygande inspektioner, skrev ut 19 ordningsböter, förhindrade fortsatt färd i ett fall och (inte minst) ertappades fyra rattfyllor. Man rapporterade dessutom en person för vårdslöshet i trafik och sex personer frihetsberövades.

Syftet med ”Projekt 12” var att skapa en bild över framtida insatser i området. Tycker du att det lyckades?
– Ja, absolut, avslutar Magnus Sammils utan att avslöja var och när vi kan förvänta oss poliskontrollerna framöver.

Att köra med drygt 330 procents överlast kostade föraren av den här bilen 4 000 kronor i böter samt ett omhändertaget körkort.
Att köra med drygt 330 procents överlast kostade föraren av den här bilen 4 000 kronor i böter samt ett omhändertaget körkort.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-19 15:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Falun Överlast Rattfylleri Sälen Trafikpolisen Trafiksäkerhet Transportfusket