Volvo Lastvagnars vd Roger Alm och Volvos koncernchef Martin Lundstedt ”provtankar” TGM:s helelektriska Volvolastbil. Foto: Tommy Holl

Första helt eldrivna Volvo FL- lastbilarna levererade

Under en ceremoni idag 19 februari överlämnade Volvo Lastvagnar sina två första helt eldrivna fordon - en sopbil och en distributionslastbil - till avfalls- och återvinningsföretaget Renova respektive åkeriet TGM (Transport AB Göteborg Marstrand). Den senare kör åt DB Schenker med bl. a Coop som mottagare. De båda ellastbilarna sätts nu i yrkesmässig trafik i Göteborg. Såväl koncernchefen Martin Lundstedt som Lastvagnars nye VD Roger Alm deltog i kundarrangemanget.

Båda bilarna är av modellen Volvo FL Electric. De ingår i en förserie som utvecklats tillsammans med utvalda kunder.

Volvo menar att bilarna uppfyller de krav man idag kan ställa denna fordonstyp vad gäller prestanda, körsträckor, lasthantering och effektivt fordonsutnyttjande. Serieproduktion av Volvo FL Electric och den lite starkare syskonmodellen Volvo FE Electric startar under andra halvåret 2019 för de europeiska marknaderna.

De förare som nu ska köra de båda eldrivna lastbilarna fanns också på plats. De har utbildats på hur det är att köra elektriskt. Framförallt uppskattar förarna drivlinan med både snabb och steglös acceleration och framför allt den låga bullernivån.

Frånvaron av motorbuller och avgaser ger både en bättre arbetsmiljö och en tystare, renare stadsmiljö.

I Proffs nr 3-2019 kommer en mer utförlig presentation med en egen provkörningsrapport av FL Electric.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-19 15:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen Miljö Renova Schenker Volvo Lastvagnar